Nya bussar i Gävle


Våren 2019 beslutade Region Gävleborg och X-trafik efter en upphandling att trafikföretaget Vy buss ska fortsätta köra stadstrafiken i Gävle. Från 14 juni utförs uppdraget i Gävle stad med helt nya bussar.

- Politiskt vill vi bedriva en kollektivtrafik som är billig, enkel och bekväm samt fossilfri. Det här innebär definitivt steg i den riktningen. En viktig del är också arbetsvillkoren för bussförarna, till exempel ska delade turer undvikas i Gävle stadstrafik, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), regionråd i Region Gävleborg och hållbarhetsnämndens ordförande.

Det nya avtalet sträcker sig över en tioårsperiod och innebär bland annat att flottan av bussar i Gävles stadstrafik byts ut.

- I Gävle körs i dag 50 bussar. Från och med 14 juni kommer 40 stycken att vara helt nya och de som är kvar ersätts under 2022. De nya bussarna kommer bland annat att ha högre komfort, USB-laddningsuttag vid varje sittplats, nytt digitalt informationssystem och ny lackering, säger John Wendler, fordonsspecialist hos X-trafik.

Precis som tidigare är bussarna 100 procent fossilfria och drivs med lokalt producerad biogas från den nya tankanläggningen på Sörby Urfjäll i Gävle. Av de bussar som tas i trafik under 2022 kommer åtta stycken vara eldrivna.

- Vi hoppas och tror att befintliga resenärer kommer att tycka att det blir en klar förbättring och att vi även kan locka fler till att resa med kollektivtrafiken, säger John Wendler.