Seniorbiljett


Seniorbiljetten finns i två olika varianter X-trafik län eller X-trafik län + Dalatrafik län. Den gäller i 365 dagar, är opersonlig och du kan resa på den från den månad du fyller 65 år. Du kan köpa biljetten i vår webbshop, på kundcenter eller betala månadsvis via autogiro.

Seniorbiljett X-trafik län

Seniorbiljetten  gäller i 365 dagar för obegränsat antal resor med X-trafiks bussar och X-tåg inom Gävleborgs län samt till Sundsvall och Falun. Biljetten gäller även med viss trafik som körs av andra trafikföretag:

  • Länstrafiken Jämtland med linje 56 på sträckan Ljusdal-Kårböle-Ljusdal.
  • UL:s tåg och busslinje 501, 510 på sträckan Gävle-Furuvik-Gävle.
  • Tåg i Bergslagen till/från Falun, Horndalsbruk, Fors och Avesta/Krylbo. Seniorbiljetten gäller även som delbetalning vid fortsatt resa med Tåg i Bergslagen.
  • Dalatrafiks bussar inom Faluns stadszon

När du reser med andra trafikföretag ska du visa upp ett kvitto på din biljett tillsammans med kortet. Ett sådant kvitto kan du få utskrivet ombord på en av X-trafiks bussar eller på ett kundcenter.

Seniorbiljett X-trafik län + Dalatrafik län

Förutom att du kan resa obegränsat antal resor med X-trafik och övriga trafikföretag, enligt beskrivningen för seniorbiljett X-trafik län ovan, gäller biljetten för resor med Dalatrafiks bussar, Tåg i Bergslagen, Tågab samt SJ inom Dalarnas län.

SJ-tågtillägg

När du köper din seniorbiljett kan du komplettera den med ett SJ-tågtillägg. Du kan då resa med SJs Snabbtåg, InterCity och Regionaltåg inom Gävleborgs län samt till/från Sundsvall.  Biljetten gäller i 2 klass på lediga sittplatser (ej 2 klass Lugn), det går inte att boka sittplats. Vid resa med SJ ska biljettens kvitto kunna visas upp ombord på tåget. Biljetten gäller inte på SJs Nattåg.

Tappa bort garanti

Seniorbiljett har Tappa bort garanti som innebär att vi spärrar den gamla och ersätter dig med en ny om du förlorat den.

Pris från 5 februari 2024


Pris per år
X-trafik län 3 600:-
X-trafik län + Dalatrafik län 5 598:- (från 1 mars 2024)
SJ-tågtillägg* 2 928:-
* Seniorbiljett med SJ-tågtillägg gäller för resa med SJs Snabbtåg, InterCity-tåg och Regionaltåg inom Gävleborgs län samt till/från Sundsvall.

Köpa och betala biljettBetala din biljett via autogiro


Med reservation för eventuella prisförändringar. Moms ingår i priset med 6%.​


Återköp av seniorbiljett

Vid förändringar i befintlig tidtabell som gör att du inte kan nyttja din seniorbiljett som du hade tänkt så återlöser vi det resterande värdet av seniorbiljetten. Kortavgiften återlöses ej. Du behöver skicka in resekortet till X-trafik, Box 125, 826 23 Söderhamn. Du behöver även ange följande information: personnummer, namn, adress, telefonnummer samt en kort förklaring om ärendet. 

Vi gör våra utbetalningar via Swedbanks utbetalnings­system (SUS). Är du ansluten till Swedbanks kontoregister kommer pengarna att sättas in på ditt bankkonto direkt, i annat fall kontaktar vi dig.

Eftersom vi använder oss av samma utbetalningssystem som flera andra stora företag och myndigheter är chansen stor att du redan finns med i kontoregistret.


Till toppen 

Senast ändrad 2024-03-05 13:17:01