Tips till resan

Här hittar du svar på vanliga frågor och får tips på saker som kan göra din resa lite enklare.
Alkoholförbud

Alkohol

Du får inte dricka alkoholdrycker på bussar eller tåg. Med tanke på olycksrisken, kan du nekas att åka med om du är kraftigt berusad.

Bagage

Bagage

Du får alltid ta med dig handbagage, sådant som du utan besvär kan bära själv. Gäller även hopfällbar mindre cykel, t ex microbike.

Barnvagn

Barn och barnvagnar

Barnvagnar får tas med utan avgift om det finns plats i bussen. Barn i barnvagn reser alltid gratis tillsammans med betalande (gäller ej Vuxen + barnrabatt). Barn under 7 år bör ej resa ensamt.

Biljettkontroll

Biljettkontroll

Den som reser utan giltig biljett får betala 1200 kronor i tilläggsavgift. Du är själv skyldig att se till att du har en giltig biljett. Särskilda kontrollanter gör regelbundet biljettkontroll där X-trafiks biljetter gäller.

Busstur som måste förbeställas

Busstur som måste förbeställas

Vissa turer i busstidtabellen har en anmärkning som anger att den måste förbeställas. Det innebär att den inte körs om du inte har förbeställt din resa på 0771-49 79 39, senast två timmar före avresa. Turen körs sedan med taxi mellan ordinarie busshållplatser efter busslinjen. Alla X-trafiks biljetter giltiga på sträckan kan användas. Du kan även köpa biljett ombord och betala kontant eller med kontokort, reskassa kan inte användas som betalning till taxi.
Om du av någon anledning inte kommer att genomföra din resa måste du avboka den senast en timme före utlovad hämtningstid. Om du inte avbokar kan du bli ersättningsskyldig för hela resekostnaden.

Bytestid

Bytestid

När du reser på enkelbiljett i 1-3 zoner har du 2 timmar på dig att byta till annan buss eller X-tåg. Reser du i 4 zoner eller fler är bytestiden 4 timmar.

Bälte

Bälten

Om du åker med en buss som har bälten är du enligt lagen skyldig att använda det.

Cykel

Cyklar

I vissa delar av kollektivtrafiken kan du ta med din cykel. Läs mer 

Djur

Djur

Två stycken hundar, katter eller andra sällskapsdjur får du ta med dig utan extra kostnad. Reser du med fler än två betalar du 30 kronor per djur för övriga.  Skyltar visar var på X-tåget du får sitta med djur och på bussen sitter du i den bakre delen med djuret placerat på golvet. 

Trasig biljett eller borttappat kort

Förlorat eller skadat kort

Om du förlorar ditt resekort eller om det går sönder kan du byta ut det. Läs mer
Glömt eller tappat något

Glömt något?

Om du tappat eller glömt något ombord finns mer information här
Se var tåg eller buss befinner sig

Ha koll på bussen och tåget

I appen "X-trafik" kan du se var bussen och tåget befinner sig. Appen laddar du ned gratis i din appbutik.

Kortavgift

Kortavgift

När du köper ett helt nytt kort på kundcenter eller X-tåg betalar du en kortavgift på 30 kronor. När du sedan laddar kortet igen tillkommer ingen kostnad. 

Ledsagare

Ledsagare

En ledsagare åker gratis på X-trafiks bussar och X-tåget tillsammans med färdtjänstberättigad som har X-trafiks "ledsagarbiljett". Den färdtjänstberättigade betalar vanlig biljett.

Ledsagarservice

Ledsagning

Du som köpt din biljett av X-trafik och behöver hjälp vid byte mellan buss-tåg, tåg-tåg eller färdtjänst-tåg kan få det utan kostnad vid stationerna i Bollnäs, Gävle, Ockelbo, Hofors, Hudiksvall, Gnarp, Ljusdal, Sandviken och Söderhamn.
För att boka din ledsagning ringer du 0771-9 10 10 9 minst 24 timmar innan du ska resa. Bokningar kan göras på vardagar kl. 06.00-22.00, lördagar och söndagar kl 09.00-22.00.

Lågt insteg

Lågt insteg

De flesta av våra busslinjer körs med bussar utan trappor. I reseplaneraren på hemsidan finns information om vilka bussar som har trappor. Sådana turer har anmärkningen X. Du kan också ringa kundservice på 0771-9 10 10 9 för att få denna information.

Mat och dryck

Mat och dryck

Är gott men inte tillåtet att äta på bussarna.

Hjälpmedel

Om du behöver hjälpmedel

Du som behöver en rullstol eller rollator för att ta dig fram, får naturligtvis ta med den när du åker med oss. Har du färdbevis för ledsagare, åker ledsagaren gratis.

Rullstolsgaranti finns och det innebär att du som inte kan resa med den buss du planerat, på grund av platsbrist, skadad ramp/hiss eller liknande, har möjlighet att få hjälp med taxi via Serviceresor på tel. 0771-49 79 39.

På hållplatsen

På hållplatsen

Tänk på att använda reflex när det är mörkt och ta ett steg framåt mot trottoarkanten när bussen närmar sig. Ha även resekort eller annat betalmedel redo när du stiger ombord.

Rullskridskor och skateboard

Rullskridskor och skateboards

Du får inte ha rullskridskorna på eller åka ombord. Skälet är säkerhet för dig och andra.

Rökförbud

Rökförbud

Rökning samt nyttjande av e-cigarett är från 1 juli 2019 enligt lag inte tillåten varken ombord på bussar och tåg eller vid busshållplatser, perronger och utanför stationer.
Bytestid

Tid för byten

För att en anslutning ska kunna upprätthållas krävs minst 5 minuters bytestid mellan buss-buss, 10 minuter mellan buss-tåg och 10 minuter mellan tåg-tåg. Tala med föraren eller tågvärden om du vill byta, så får du hjälp vid förseningar.

Tilläggsbiljett

Tilläggsbiljett

Enkelbiljett, 30-dagarsbiljett och årsbiljett kan användas som delbetalning vid resa som startas eller avslutas inom biljettens giltighetsområde med X-trafiks bussar och X-tåg. Tilläggsbiljett kan betalas med reskassa eller kontokort. Den gäller för omstigning vid direkt resa, inte för återresa. För varje zongräns som passeras betalar man 20 kr för vuxen och förmånstagare och 10 kr för studerande och 7-19 år.
Tyst avdelning på tåget

Tyst på tåget

Vissa av våra X-tåg är utrustade med en tyst avdelning. Där ska den som vill ha lugn och ro för att arbeta eller vila i första hand kunna sitta.

Vuxen med barnrabatt

Vuxen + barnrabatt

Upp till 2 vuxna över 20 år och upp till 4 barn under 16 år reser till priset av 1 vuxen och 1 barn (minst en vuxen och ett barn måste resa med för att rabatten ska kunna nyttjas).Ytterligare barn i barnvagn kan ej tas med gratis. Erbjudandet gäller för enkelbiljetter och 24-timmarsbiljetter i alla zoner.
Växla pengar

Växling

Ombordpersonalens växelkassa är begränsad och är därför skyldig att växla högst 100 kronor vid köp av biljetter ombord.
Tillsvidare kan du inte betala med kontanter ombord.
WiFi på tåg och buss

WiFi ombord

Ombord på X-trafiks bussar och X-tåg surfar du gratis. Det enda du behöver göra är att koppla upp dig mot "X-trafik" och godkänna användarvillkoren.
För att surfupplevelsen ska bli så bra som möjligt för alla ombord får varje kund en surfpott. Vårt mål är att surfpotten ska räcka hela resan för de allra flesta.

På bussarna får man 100 MB, vilket räcker ungefär till detta:
• Lyssna på musik 1, 5–3 timmar
• Surfa 30–60 minuter
• Titta på film 10–20 minuter

På X-tågen får man 200 MB/dygn.

Det ingår inte i ombordpersonalens uppgift att svara på frågor eller hjälpa till med wifi.  Har du synpunkter  eller frågor kan du vända dig till kundservice på 0771-9 10 10 9.

Senast ändrad 2023-05-30 10:37:35