Cykel i kollektivtrafiken


Du kan ta med din cykel i vissa delar av kollektivtrafiken i Gävleborgs län. På X-tågen och våra regionbussar går det bra – med vissa begränsningar på grund av säkerhetsskäl. På våra stadsbussar finns det däremot inte utrymme för att ta med en cykel.

På X-tågen och regionbussarna kan du ta med cykel i mån av plats och den ska placeras i ett särskilt cykelställ. Dessa finns vid den norra ingången på X-tågen och baktill på bussarna, i vissa fall kan cykeln behöva placeras i godsutrymmet på bussen. Maximalt två cyklar per fordon kan tas med och det kostar 30 kr/cykel. Hopfällbar mindre cykel, till exempel microbike, får tas med som handbagage utan kostnad.

Cykelplatserna är inte bokningsbara i förväg, så det är bra om du själv har en reservplan om cykelplatserna skulle vara upptagna.

Säkerhet och ansvar
Av säkerhetsskäl är antalet cyklar som kan tas med per fordon begränsat. Du som resenär ansvarar själv för att din cykel placeras i angivna cykelställ eller i bagageutrymmet på ett säkert sätt. Cyklar och bagage får inte placeras i mittgången på varken bussar eller X-tåg i och med att det utgör en säkerhetsrisk och utrymningsvägarna måste hållas fria.