Information om corona


X-trafik följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska spridningen av coronaviruset. Vi håller igång kollektivtrafiken för dig som behöver resa med oss men vi måste alla fortsätta att hjälpas åt. Res inte om du har symtom, håll avstånd och undvik rusningstrafik om du kan.

Håll avstånd

Vi vädjar till dig som behöver resa med oss att visa hänsyn och hålla avstånd ombord. Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att skapa en säker kollektivtrafik.
 

Undvik rusningstrafik om du kan

Om du inte behöver resa i rusningstrafik när många reser, mellan kl 06.30-08.30 samt 14.30-17.30, avstå från det för att bereda plats för de som måste resa. Kanske du har möjlighet att börja din arbetsdag hemma och resa till jobbet lite senare än vanligt? Kan du kanske gå eller cykla istället?
 

Giltig biljett behövs för att resa

Eftersom framdörren är stängd på de flesta av våra bussar och platsen runt föraren är avspärrad går det inte att köpa biljett ombord på dessa bussar, men giltig biljett krävs fortfarande för att kunna resa.
 
Enklast och snabbast köper du din enkelbiljett, 24-timmarsbiljett eller 30-dagarsbiljett i X-trafiks app och betalar med betalkort eller Swish. ​Kom ihåg att din mobilbiljett ska vara köpt och aktiverad innan du stiger ombord. Du kan även köpa din biljett på något av våra kundcenter

Ombord på X-tågen går det att köpa (ej med kontanter) och registrera biljetter som vanligt, men för att öka avstånden mellan resenärer och ombordpersonal ser vi gärna att man köper sin biljett i X-trafik app.
 

Nu börjar vi öppna framdörrarna på bussarna

Från 26 april kan du stiga på vid framdörren igen på de bussar som har skyddsglas vid förarplatsen. Detta är ett steg mot en normalare kollektivtrafik och målet är att alla bussar ska kunna öppna framdörrarna på sikt. Håll utkik efter den gröna dekalen på bussen som visar att du ska stiga på vid framdörren. 

De biljetter som kan köpas på bussarna som öppnar upp framdörrarna är enkel- och 24-timmarsbiljetter. Du kan betala med betalkort, reskassa eller företagskort. Det går inte betala med kontanter, köpa 30-dagarsbiljett, fritidsbiljett eller ladda reskassa ombord. 
 
När du stiger ombord ska du blippa ditt resekort som tidigare och du som har en mobilbiljett ska blippa den mot den nya biljettläsaren för mobilbiljetter. 

Tillfälliga biljetter för dig som inte reser på samma sätt just nu

Dagbiljett är en biljett som gäller obegränsat antal resor under en och samma dag. Den går att förköpa och passar bra för dig som vill kunna resa tur och retur under en bestämd dag. Dagbiljetten finns att köpa för vuxen, studerande, 7-19 år och förmånstagare på alla våra kundcenter.

7-dagarsbiljett är en biljett som gäller för obegränsat antal resor under sju dagar i följd. Den passar bra för dig som pendlar ibland. 7-dagarsbiljetten finns att köpa för vuxen, studerande, 7-19 år och förmånstagare på alla våra kundcenter och på X-tågen. 

Förköpta enkelbiljetter går att köpa på våra kundcenter (ej Time Andersberg och Pressbyrån Sundsvall). Biljetten köps för en bestämd sträcka men utan bestämt resdatum. För att biljetten ska vara giltig för resa måste man själv skriva resdatum samt vilken tid resan startar på biljetten när den ska användas. 
 

Sjukresor och färdtjänst

Av omsorg om dig och alla andra resenärer som har behov av att resa med våra servicefordon ber vi dig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förarna som kör bland annat sjukresor och färdtjänst förväntas använda munskydd och du som reser rekommenderas detsamma.
 

Sjukresor

De kunder som har ett sjukreseintyg från vården och är över 70 år eller har en underliggande sjukdom reser ensamma i fordonen när de gör en sjukresa. Övriga samplaneras med andra och reser maximalt tre resenärer samtidigt.

Från 1 oktober gäller normal hantering vid bokning av sjukresor. Detta innebär att alla kunder återigen kommer att samplaneras och resa tillsammans med andra, maximalt tre resenärer per fordon (om det inte finns tillstånd om ensamresa).
 

Färdtjänst

De kunder som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp reser ensamma i fordonen när de gör en färdtjänstresa. Övriga färdtjänstkunder samplaneras med andra och reser maximalt tre resenärer samtidigt.

Från 1 oktober gäller normal hantering vid bokning av färdtjänstresor. Detta innebär att alla kunder återigen kommer att samplaneras och resa tillsammans med andra, maximalt tre resenärer per fordon (om det inte finns tillstånd om ensamresa).

Vi gör vårt bästa för att tillsammans med våra trafikföretag skapa så trygga resor som möjligt under rådande läge. För att vi ska lyckas är det viktigt att alla tar sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
 

Tack för att du är försiktig och visar hänsyn till andra!

Senast ändrad 2021-09-28 15:15:11