X-trafik stänger framdörrarna på bussarna i länet 14 april


Från tisdag 14 april kommer framdörrarna på bussarna i Gävleborgs län att vara stängda för på- och avstigning. Anledningen är ett nytt beslut från Arbetsmiljöverket för att säkra bussförarnas arbetsmiljö på grund av smittspridningen av covid-19.

- Arbetsmiljöverket har beslutat att framdörrarna på bussarna i vissa trafikområden i Gävleborg ska hållas stängda för påstigning. Beslutet gäller från och med tisdag 14 april och tillsvidare. I samråd med alla avtalade trafikföretag har vi beslutat att genomföra samma förändring i hela länet, säger Marie Nordmark, avdelningschef X-trafik.

För att fortsätta resa med X-trafiks bussar så gäller det precis som vanligt att resenärerna ska ha giltiga biljetter, skillnaden efter 14 april blir att biljetterna måste köpas innan man kliver ombord. För dem som inte har periodbiljetter så rekommenderas att enkelbiljetter köps via X-trafiks app, kundcenter eller SJ.se.
Detta gäller för dig med:
Periodbiljett (30-dagarsbiljett, årsbiljett, fritidsbiljett och seniorbiljett)
Om du har en giltig periodbiljett så är det bara för dig att stiga ombord via bakdörrarna på bussen och hitta en sittplats. Ingen registrering av din biljett behövs. Vill du förnya din periodbiljett gör du det på något av X-trafiks kundcenter i länet.

Enkelbiljetter som köps med betalkort, reskassa och företagskort
Dessa kan inte köpas ombord. Vi rekommenderar att du istället köper din enkelbiljett i vår app. Du kan betala med betalkort eller Swish.

För att använda din reskassa behöver du besöka ett av X-trafiks kundcenter för att köpa din biljett.
Du som inte kan använda din reskassa just nu behåller värdet på kortet tillsvidare och kan sedan använda den för betalning när dörrarna öppnas igen framöver.

Ombord på X-tågen fungerar köp och registrering av biljetter som vanligt.