Information om corona


X-trafik följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska spridningen av coronaviruset. Vi håller igång kollektivtrafiken för dig som behöver resa med oss men vi måste alla fortsätta att hjälpas åt. Res inte om du har symtom, undvik onödiga resor, håll avstånd och använd gärna munskydd.

Håll avstånd

Vi vädjar till dig som måste resa med oss att visa hänsyn och hålla avstånd ombord. Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att skapa en säker kollektivtrafik.
 

Undvik rusningstrafik om du kan

Om du inte behöver resa i rusningstrafik när många reser, mellan kl 06.30-08.30 samt 14.30-17.30, avstå från det för att bereda plats för de som måste resa. Kanske du har möjlighet att börja din arbetsdag hemma och resa till jobbet lite senare än vanligt? Kan du kanske gå eller cykla istället?
 

Munskydd rekommenderas

Region Gävleborgs Smittskyddsläkare i samråd med Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är född 2004 eller tidigare bör använda munskydd när du reser i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet. 

Giltig biljett behövs fortfarande

Just nu går det inte att köpa biljett ombord på våra bussar eftersom framdörren är stängd och platsen runt föraren är avspärrad. Giltig biljett krävs fortfarande för resa. 
Detta gäller för dig med:
Periodbiljett (30-dagarsbiljett, årsbiljett, fritidsbiljett och seniorbiljett)
Om du har en giltig periodbiljett så är det bara för dig att stiga ombord via bakdörrarna på bussen och hitta en sittplats. Ingen registrering av din biljett behövs. Vill du förnya din periodbiljett gör du det på något av X-trafiks kundcenter i länet.

Enkelbiljetter som köps med betalkort, reskassa och företagskort
Dessa kan inte köpas ombord. Vi rekommenderar att du istället köper din enkelbiljett i vår app där du kan betala med betalkort eller Swish. Du kan även köpa enkelbiljett via X-trafiks kundcenter eller via SJ.se

För att använda din reskassa behöver du besöka ett av X-trafiks kundcenter för att köpa din biljett.
Du som inte kan använda din reskassa just nu behåller värdet på kortet tillsvidare och kan sedan använda den för betalning när dörrarna öppnas igen framöver.

Ombord på X-tågen går det att köpa (ej med kontanter) och registrera biljetter som vanligt, men för att öka avstånden mellan resenärer och ombordpersonal ser vi gärna att man köper sin biljett i X-trafik app.
Nya biljetter
Från 15 juni finns två nya tillfälliga biljetter för att underlätta för dig som inte reser på samma sätt just nu.

Dagbiljett är en ny biljett som gäller obegränsat antal resor under en och samma dag. Den går att förköpa och passar bra för dig som vill kunna resa tur och retur under en bestämd dag. Dagbiljetten finns att köpa för vuxen, studerande, 7-19 år och förmånstagare på alla våra kundcenter.

7-dagarsbiljett är en ny biljett som gäller för obegränsat antal resor under sju dagar i följd. Den passar bra för dig som pendlar ibland. 7-dagarsbiljetten finns att köpa för vuxen, studerande, 7-19 år och förmånstagare på alla våra kundcenter och på X-tågen. 

Från 13 december går det även att köpa förköpta enkelbiljetter på våra kundcenter (ej Time Andersberg och Pressbyrån Sundsvall) . Biljetten köps för en bestämd sträcka men utan bestämt resdatum. För att biljetten ska vara giltig för resa måste man själv skriva resdatum samt vilken tid resan startar på biljetten när den ska användas. 
 
Hur påverkas trafiken?
Det kan snabbt ske förändringar i trafikläget om det uppstår personalbrist. Vi uppmanar alla kunder att söka sin resa i vår reseplanerare eller i vår app så nära avgång som möjligt för att få aktuell information om hur trafiken körs. 
 
Sjukresor och färdtjänst
Av omsorg om dig och alla andra resenärer som har behov av att resa med våra servicefordon ber vi dig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sjukresor och den särskilda kollektivtrafiken, exempelvis färdtjänst, är nära förknippad med vanlig kollektivtrafik och ska därför följa de skärpta rekommendationer om munskydd som gäller i Gävleborg. Förarna förväntas använda munskydd och du som reser rekommenderas detsamma. 
Sjukresor
De kunder som har ett sjukreseintyg från vården och är över 70 år eller har en underliggande sjukdom reser ensamma i fordonen när de gör en sjukresa. Övriga samplaneras med andra och reser maximalt tre resenärer samtidigt.
Färdtjänst
De kunder som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp reser ensamma i fordonen när de gör en färdtjänstresa. Övriga färdtjänstkunder samplaneras med andra och reser maximalt tre resenärer samtidigt.

Vi gör vårt bästa för att tillsammans med våra trafikföretag skapa så trygga resor som möjligt under rådande läge. För att vi ska lyckas är det viktigt att alla tar sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
 
Tack för att du är försiktig och visar hänsyn till andra!
Senast ändrad 2021-04-30 13:25:55