Totalavstängning av järnvägen mellan Gävle och Söderhamn   

  
2 augusti till 21 november kommer Trafikverket att stänga av Ostkustbanan dygnet runt för all tågtrafik mellan Gävle och Söderhamn på grund av spår- och växelbyten. Den åtta mil långa järnvägssträckan ska få en rejäl upprustning för att säkerställa mer pålitliga och hållbara resor.

För dig som reser på denna sträcka har X-trafik och SJ tillsammans tagit fram trafiklösningar så att du som resenär ska ha ett fortsatt brett utbud och goda resmöjligheter.
 
Att resa under avstängningen
X-trafik kommer att köra bussar mellan Gävle och Söderhamn där byte sker till X-tåg för vidare resa mot Hudiksvall och Sundsvall. SJ kommer att leda om sina tåg från Gävle till Söderhamn via Ockelbo och Kilafors, vilket innebär cirka 35 minuter längre restid jämfört med normalt.

Tidtabell Gävle-Sundsvall 2-8 augusti 
Tidtabell Gävle-Sundsvall 9 augusti-21 november

Var uppmärksam på att avgångstider och trafikslag är annorlunda än vid normal tidtabell och vi reserverar oss för eventuella ändringar. Sök alltid din resa i X-trafiks app eller via reseplaneraren för senast uppdaterad trafikinformation.
 
X-trafiks busslinje 151
Linje 151 kommer att köra mellan Gävle och Söderhamn flertalet gånger under dagen och avgå från hållplats X på Hamnplan vid Gävle central samt hållplats C vid Söderhamns resecentrum. Bussen stannar även på väg ut och in till Gävle vid hållplatserna Läkarhuset, Skomakargatan, Gävle sjukhus Västra vägen, Karlsborg och Gustavsbro.

Att resa till och från Ljusne
Viss tågtrafik kommer att kunna trafikera sträckan Söderhamn-Ljusne under banarbetet. Här finns sammanställd information om hur du reser till eller från Ljusne med endera tåg eller med buss.

Även tågen mellan Gävle och Ljusdal påverkas
Under avstängningen kommer SJ att flytta några av sina tåg från Ostkustbanan till Norra stambanan samtidigt som X-trafik flyttar några X-tåg till Ostkustbanan. Det kan innebära förändringar för dig som reser på sträckan Gävle-Ljusdal där SJ och X-trafik i vissa fall byter tider med varandra. 

För att göra en enkelresa med SJs tåg köper du biljett i SJs app eller på sj.se.

X-trafiks 30-dagarsbiljett kan köpas med ett SJ-tillägg och gäller då även för att resa med SJs tåg på sträckan.

Har du en årsbiljett som gäller endast för resor med X-tågen på sträckan Gävle-Ljusdal men behöver ibland resa med SJ kan du under avstängningen köpa ett separat SJ-tillägg i 30-dagarsperioder som komplement till din årsbiljett. Det separata SJ-tillägget för 30 dagar kan du köpa på något av våra kundcenter från 15 juli till en kostnad av 200 kronor.   

Tidtabell Gävle-Ljusdal 2 augusti-21 november

Var uppmärksam på att avgångstider och trafikslag är annorlunda än vid normal tidtabell och vi reserverar oss för eventuella ändringar. Sök alltid din resa i X-trafiks app eller via reseplaneraren för senast uppdaterad trafikinformation.

 
Mer information
Läs mer om hela arbetet hos Trafikverket