Press


Är du journalist och vill komma i kontakt med X-trafik är du välkommen att höra av dig till Region Gävleborgs presstjänst 070-394 20 40, vardagar 8.00-16.00, press@regiongavleborg.se.

Har du frågor om järnvägen?

Kontakta Trafikverkets pressjour, telefon 0771-31 15 00.


Pressmeddelanden221117

X-tågen renoveras – nu rullar det första tåget i trafik igen

 
Sedan slutet av augusti har ett av X-tågen befunnit sig vid verkstaden i Västerås för att genomgå en omfattande renovering. En helt ny interiör samt utvändig lackering har gjorts för att X-tågen fortsatt ska erbjuda bekväma och hållbara transporter för resenärer i Gävleborg under flera år framöver.
 
- Renoveringen har varit mycket efterlängtad eftersom tågen är slitna, det är därför mycket glädjande att den nu är igång och att det första tåget av nio är färdigt. Vi ser verkligen fram emot att kunna välkomna våra resenärer ombord på fräscha tåg framöver, säger Johnny Olofsson, enhetschef på Trafikutveckling, X-trafik.  

X-tågen har nått halva sin beräknade livslängd och därmed görs en så kallad halvtidsrenovering. Det innebär bland annat att golv, väggar och belysning byts ut invändigt, det blir helt nya säten med nya fällbord samt eluttag vid varje säte.
 
Utvändigt har tågen lackats om och det numera klassiska utseendet för X-tågen i silver, vitt och rött behålls. Nyheter utvändigt är tillgänglighetsdekaler som ska tydliggöra för resenärer var de kan kliva ombord om de reser med husdjur, behöver barnvagnsplats eller cykelplats och om de är i behov av funktionshiss.
 
Samtliga X-tåg kommer fram till 2024 att genomgå samma renovering och redan nu har upprustningen av X-tåg nummer två startat.221013

Transdev Sverige AB fortsätter att köra regiontrafiken i Gästrikland


Nu är upphandlingen av regiontrafik i Gästrikland klar. Det blir Transdev Sverige AB som får uppdraget att driva trafiken från december 2023 och tio år framåt på uppdrag av X-trafik och Region Gävleborg.

Regiontrafiken bedrivs även idag av Transdev och det nuvarande avtalet löper ut under 2023. Stadstrafiken i Gävle ingår inte i avtalet utan körs av Vy Buss fram till juni 2030.

– Vi har mycket goda erfarenheter utifrån vårt nuvarande samarbete med Transdev och ser fram emot att fortsätta att utveckla trafiken i Gästrikland tillsammans med dem, säger Andreas Eriksson, avdelningschef på X-trafik.
 
Idag körs totalt cirka 60 bussar i regiontrafiken i Gästrikland inklusive stadstrafiken i Sandviken. 14 av dessa bussar kommer att fortsätta användas kommande år medan 47 helt nya elbussar är beställda till trafikstart.
 
Kostnaden för det tioåriga avtalet är i nivå med kostnaden för det befintliga avtalet vilket är 1,5 miljarder kronor.
 
Fakta om regiontrafiken i Gästrikland:
Cirka 2,6 miljoner resor görs per år
Omfattar cirka 60 bussar
Cirka 5,5 miljoner kilometer per år220927

Kostnadsfria resor fortsätter för ukrainare på flykt

 
I tisdags tog hållbarhetsnämnden beslut om att ukrainare på flykt fortsätter att resa utan kostnad med X-trafik i Gävleborg. Beslutet gäller från idag till 31 januari 2023 med möjlighet till förlängning. Syftet är att stödja de människor som flyr Ukraina och underlätta deras resor till skydd undan den ryska invasionen.
 
- Det är ett fortsatt ansträngt läge för de ukrainare som tagit sin flykt till Sverige undan kriget, vi vill därför underlätta för dem och erbjuder fortsatt kostnadsfria resor, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande hållbarhetsnämnden. 

Ett giltigt ukrainskt pass eller ID-kort gäller som färdbevis på alla X-trafiks bussar och X-tåg.220926

650 gävleborgare får prova fria resor med kollektivtrafiken


I höst återkommer X-trafiks framgångsrika prova på-kampanj som under november ger 650 vanebilister chansen att resa kostnadsfritt med X-trafik i 21 dagar. Syftet med kampanjen är att få fler länsinvånare att prova på och upptäcka fördelarna med att resa kollektivt.
 
– Det här är en möjlighet för dem som vanligtvis väljer bilen, att prova på att resa kollektivt utan kostnad i Gävleborg under en period. Att resa med buss eller tåg är för många billigare och är dessutom ett mer miljövänligt resealternativ. Vi erbjuder nu en kostnadsfri prova-på-period med en förhoppning om att öka intresset för kollektivtrafikresandet, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden Region Gävleborg.
 
Det här är fjärde gången X-trafik genomför kampanjen och vid tidigare prova på-perioder har intresset varit stort. Till vårens prova på-period tog X-trafik emot cirka 1900 ansökningar och 650 vanebilister fick testa att resa med buss och tåg under 21 dagar. Utvärderingar efter tidigare år har visat att många fortsätter att resa kollektivt även efter sin prova på-period.
 
Reseperioden för prova på-resenärer är 7-27 november och ansökan är öppen till och med 9 oktober. Den som vill bli prova på-resenär hittar mer information och ansöker på xtrafik.se
220921

Res på bilnyckeln under bilfria dagen 22 september


X-trafik kommer att uppmärksamma den internationella bilfria dagen 22 september genom att bjuda på fria resor på alla bussar och X-tåg hela dagen för dem som visar upp en fysisk bilnyckel för föraren/tågvärden.
 
– Det här är ett erbjudande till dem som funderar på att börja resa kollektivt, nu ger vi bilisterna i länet chansen att utan kostnad känna efter om det passar, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden Region Gävleborg.
 
Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Mobilitetsveckan äger årligen rum mellan 16 och 22 september.

Kampanjen har varje år ett tema och en slogan. För 2022 handlar det om att ifrågasätta och börja variera sina resor. Tema: Bättre resande. Slogan: Variera dina resor220609

Fortsatt kostnadsfria resor för ukrainare på flykt med X-trafik


I onsdags tog hållbarhetsnämnden beslut om att ukrainare på flykt fortsätter att resa utan kostnad med X-trafik i Gävleborg. Beslutet gäller från 9 juni till 30 september. Syftet är att stödja de människor som flyr Ukraina och underlätta deras resor till skydd undan den ryska invasionen.
 
- Ryska invasionen fortsätter och många människor flyr fortfarande Ukraina med ett fortsatt behov att underlätta deras resor till skydd undan den ryska invasionen och att ta sig till sin boendekommun, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande Hållbarhetsnämnden.

Ett giltigt ukrainskt pass eller ID-kort gäller som färdbevis på alla X-trafiks bussar och X-tåg.220502

Stort intresse för att bli prova på-resenär med X-trafik

 
Idag börjar 650 vanebilister sin tre veckorsperiod där de provar på att resa kostnadsfritt och obegränsat med kollektivtrafiken i länet.
 
- Eftersom intresset har varit så stort har vi valt att erbjuda 150 personer fler än vad som var tänkt att prova på och vi hoppas att många upptäcker fördelarna med att resa hållbart. Det är dessutom ett enkelt, bekvämt och billigt sätt att resa, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden
 
Det är fjärde året som X-trafik kör kampanjen om att prova på kollektivtrafiken och intresset för att ändra sina resvanor är i år stort, drygt 1 900 ansökningar inkom och 650 prova på-resenärer har nu valts ut.
 
Det stora intresset tror Fredrik Åberg Jönsson kan bero på nya vanor efter pandemin samt höga bränslepriser.
 
- Men också att kollektivtrafiken är ett prisvärt resesätt. I en nationell jämförelse för 2021 från Svensk Kollektivtrafik där gävleborgarna fått svara på frågor om prisvärdhet så uppfattas vår kollektivtrafik som mest prisvärd bland landets regionala kollektivtrafikmyndigheter, säger Fredrik Åberg Jönsson.
 
Efter prova på-periodens slut får resenärerna svara på frågor om hur man upplevt kollektivtrafiken och om man planerar att resa med den även fortsättningsvis. Utvärderingar efter tidigare år har visat att ungefär 20 procent fortsätter att resa kollektivt även efter sin prova på-period.220328

500 gävleborgare får prova fria resor med kollektivtrafiken


I år återkommer X-trafiks framgångsrika prova på-kampanj som under maj månad ger 500 vanebilister chansen att resa kostnadsfritt med X-trafik i 21 dagar. Syftet med kampanjen är att få fler länsinvånare att prova på och upptäcka fördelarna med att resa kollektivt.
 
- Att resa med kollektivtrafiken är ett klimatsmart och billigare resealternativ. Nya resvanor efter pandemin och höga bränslepriser kan ge fler anledning att testa på att resa med tåg och buss. Med den här kampanjen vill vi ge fler chansen att upptäcka hur smidigt det kan vara att resa kollektivt, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden. 

Det här är fjärde året X-trafik genomför kampanjen och tidigare år har intresset varit stort. Utvärderingar efter tidigare år har också visat att många fortsätter att resa kollektivt även efter sin prova på-period.
 
Reseperioden för prova på-resenärer är 2-22 maj och ansökan är öppen till och med 10 april. Den som vill bli prova på-resenär hittar mer information och ansöker på xtrafik.se220303

Ukrainare på flykt reser utan kostnad med X-trafik


Från och med 4 mars reser ukrainare på flykt utan kostnad med kollektivtrafiken i Gävleborg. Syftet är att stödja de människor som nu flyr Ukraina och underlätta deras resor till skydd undan den ryska invasionen.
 
- Det Region Gävleborg kan göra för de ukrainare som nu flyr kriget ska vi göra och vi ska göra det nu, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden.
 
Ett giltigt ukrainskt pass eller ID-kort gäller som färdbevis på alla X-trafiks bussar och X-tåg. Beslutet fattades av en nästintill enig styrelse vid ett extrainkallat regionstyrelsesammanträde på torsdag eftermiddag. Till att börja med gäller beslutet i tre månader.


220207

Framdörrarna öppnas på bussarna 9 februari


Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att de flesta åtgärder och restriktioner tas bort från 9 februari. Det innebär att X-trafik samma dag öppnar framdörren på samtliga bussar och att resenärerna är välkomna att stiga ombord som vanligt och blippa sin biljett.

- Vi lutar oss mot Folkhälsomyndighetens bedömning och regeringens beslut om att ta bort restriktionerna. Vårt beslut att öppna framdörrarna är taget i samråd med skyddsombuden, facken och trafikföretagen, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden. 

Biljettinformation

De biljetter som kan köpas ombord på bussarna är enkelbiljetter, 24-timmarsbiljetter och tilläggsbiljetter. Du kan betala med betalkort, reskassa eller företagskort. Det går inte att betala med kontanter, köpa 30-dagarsbiljett, fritidsbiljett eller ladda reskassa.
Enklast och snabbast köps enkelbiljetten, 24-timmarsbiljetten eller 30-dagarsbiljetten i X-trafiks app och det går att betala med betalkort eller Swish. ​Kom ihåg att mobilbiljetten ska vara köpt och aktiverad när du stiger ombord. 
Det går även bra att besöka något av X-trafiks kundcenter för att köpa biljetter i förväg eller ladda reskassa


220113

Tillfällig stängning av framdörrarna på vissa av X-trafiks bussar

 
Från och med fredag 14 januari kommer X-trafik att stänga framdörrarna för ombordstigning på bussar som saknar skyddsglas vid förarplatsen. Beslutet har tagits på grund av den allt snabbare smittspridningen av covid-19.
 
Cirka 110 bussar berörs och det gäller samtliga av X-trafiks bussar i Gävles stadstrafik samt ett sextiotal bussar i regiontrafiken i länet.
 
- Detta gör vi som en försiktighetsåtgärd med tanke på smittspridningen för att säkra arbetsmiljön för förarna och för att vi ska kunna fortsätta att upprätthålla kollektivtrafiken i länet.  Beslutet är fattat i dialog med trafikföretagen, skyddsombuden och facken säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i Hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg. 

På de bussar som har stängd framdörr hänvisas resenärer till att stiga ombord via bakdörren och att köpa sin biljett i förväg via X-trafiks app eller på ett kundcenter. Beslutet om att stänga framdörrarna är tillfälligt och X-trafik kommer löpande att ha dialog med berörda parter för att bedöma när dörrarna kan öppnas igen.


211004

Då öppnas alla framdörrar på X-trafiks bussar i hela Gävleborg

 
Från och med onsdag 6 oktober så kommer även X-trafiks bussar i Gävle stad och i Nordanstig att öppna framdörrarna för ombordstigning.
 
- När nu restriktionerna för kollektivtrafiken tas bort och framdörrarna kan öppnas igen vill jag tacka både bussförare och resenärer för tålamodet och den hänsyn som visats under pandemin. Det känns bra att vi nu kan ta ytterligare ett steg mot en normal kollektivtrafik, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden.

I dag 4 oktober öppnar X-trafik framdörrarna på de flesta bussarna i Gävleborg, men bussarna i Gävle stad och Nordanstig får vänta två dagar ytterligare. Vy Buss och Byberg & Nordin som kör på uppdrag åt X-trafik har haft ett föreläggande från Arbetsmiljöverket gällande att framdörrarna skulle vara stängda för att skydda bussförarnas arbetsmiljö. Föreläggandet skulle ha gällt till 2 november men nu när restriktionerna har avvecklats så har Arbetsmiljöverket hävt sitt föreläggande.

- Vi är såklart glada över att återigen kunna öppna upp och ge våra resenärer service ombord igen. Vi kommer även ha extra kundvärdar ute för att informera och hjälpa till, säger Gustav Jansson, affärschef Vy Buss.

Mer information
De biljetter som kan köpas ombord på bussarna är enkelbiljetter, 24-timmarsbiljetter och tilläggsbiljetter. Du kan betala med betalkort, reskassa eller företagskort. Det går inte att betala med kontanter, köpa 30-dagarsbiljett, fritidsbiljett eller ladda reskassa. 
Enklast och snabbast köps enkelbiljetten, 24-timmarsbiljetten eller 30-dagarsbiljetten i X-trafiks app och det går att betala med betalkort eller Swish. ​Kom ihåg att mobilbiljetten ska vara köpt och aktiverad när du stiger ombord.
Det går även bra att besöka något av X-trafiks kundcenter för att köpa biljetter i förväg eller ladda reskassa.


210421

Nu börjar framdörrarna på X-trafiks bussar att öppnas

 
Från och med 26 april sker påstigning vid framdörren på vissa av X-trafiks bussar igen. Trafikföretaget Transdev som kör åt X-trafik har tagit fram en lösning med skyddsglas vid förarplatsen på 46 av sina bussar. Det har tagits fram för att ge en extra säker miljö ombord för både bussförare och resenärer under pandemin.
 
- Det är glädjande nyheter att ingående parter gemensamt har hittat en lösning och ett steg närmare en normal kollektivtrafik. För resenärernas del ger det möjlighet att hålla mer avstånd vid på- och avstigning samtidigt som bussförarna kan erbjuda service från en säker arbetsplats, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden.

För drygt ett år sedan stängdes framdörrarna på X-trafiks bussar för att skapa en säker arbetsmiljö för bussförarna, minimera smittspridning och för att kunna upprätthålla samma trafikutbud som innan pandemin. Nu har skyddsglas runt förarplatsen installerats som en extra skyddsåtgärd och därmed öppnas framdörrarna succesivt.
 
- Just nu har vi 46 bussar med skyddsglas som främst trafikerar Gästrikland och södra Hälsingland, men som även kan trafikera andra delar av länet. Vi arbetar nu vidare med att ta fram skyddsglaslösningar för fler bussmodeller. Det gör vi i samverkan med våra bussförare och skyddsombud för att garantera att skyddsglasen är både smitt- och trafiksäkra, säger Fredrik Beckius, affärschef Gästrikland/Hälsingland på Transdev Sverige AB. 

Även övriga trafikföretag som kör på uppdrag av X-trafik arbetar med att ta fram lösningar med skyddsglas för sina bussar. För att resenärerna enkelt och snabbt ska veta om de ska kliva ombord vid framdörrarna och registrera sin biljett så kommer dessa bussar att vara försedda med gröna dekaler utvändigt.
 
Smittskyddet i Region Gävleborg har informerats under arbetets gång och står bakom förändringen.
 
- Vi har haft en bra dialog med Smittskyddet som ser positivt på att vi börjar öppna framdörrarna igen. Flödet genom bussen med påstigande och avstigande resenärer blir bättre och vi kan bland annat öppna de främre sittplatserna som tidigare varit avstängda. Men rekommendationerna om att bland annat hålla avstånd, använda munskydd och inte göra onödiga resor gäller fortfarande, säger Therese Nilsson, enhetschef på kund och försäljning vid X-trafik.


210205

Resenärer nöjda med X-trafik


Fyra av fem kunder är nöjda med sin senaste resa med X-trafik och i en jämförelse med resten av landet så placerar sig X-trafik över det nationella snittet i kundnöjdhet – detta enligt en ny rapport från Svensk kollektivtrafik.

Årsrapporten för den branschgemensamma kvalitets- och resvaneundersökningen Kollektivtrafikbarometern presenterades av Svensk kollektivtrafik på onsdagen 3 februari. I rapporten går det att läsa att 80 procent av X-trafiks kunder är nöjda med sin senaste resa.

- Vi har varit noggranna med att trafiken ska upprätthållas och köras som vanligt i hela Gävleborg under pandemin, samtidigt har resenärerna följt Folkhälsomyndighetens råd och resandet har minskat drastiskt under 2020. Jag är glad och tacksam för att ett så stort antal resenärer tagit ansvar att inte göra onödiga resor, men också att de är fortsatt nöjda med vår kollektivtrafik. Personalen ombord bussarna och X-tågen har även gjort ett fantastiskt arbete under pandemin, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden i Region Gävleborg.

På frågan om hur nöjd kunderna sammanfattningsvis är med X-trafik (Nöjd Kund Index) är 67 procent av X-trafiks kunder nöjda, vilket är fler än det nationella snittet på 61 procent.

- Under 2021 blir det viktigt att fortsatt hålla i och hålla ut för att klara av pandemin så länge den fortsätter. Samtidigt som vi arbetar med att förbättra kollektivtrafiken både för återvändande och nya resenärer med fokus på mer tillgänglighet och pålitlighet, säger Fredrik Åberg Jönsson. 

Fakta om Kollektivtrafikbarometern
Kollektivtrafikbarometern är en branschgemensam kvalitets- och resvaneundersökning som drivs och utvecklas av Svensk Kollektivtrafik. Mätningarna har gjorts sedan 2001. Kollektivtrafikbarometern genomförs löpande i hela landet. Undersökningen används av länstrafikbolag och kollektivtrafikmyndigheter som ett verktyg att följa ett mätbart och objektivt resultat för kundupplevd kvalitet på sin trafik, både lokalt och regionalt. För 2020 besvarades frågorna av drygt 79 000 slumpmässigt utvalda respondenter.

 
Årsrapport: Oförändrat förtroende för kollektivtrafiken trots pandemin (svenskkollektivtrafik.se)


201125

X-trafik satsar på ny teknik med utsläppsfria bussar

 
Region Gävleborg fortsätter sina satsningar för ett fossilfritt samhälle med utsläppsfria fordon. Från slutet av 2021 kommer X-trafik att prova vätgasbussar i kollektivtrafiken.
 
- Gävleborg ska gå före i den gröna omställningen och det gör vi i denna fråga. Både på nationell och europeisk nivå lyfts vätgas fram som viktig i omställningen till elektrifierade transporter och i Gävleborg har vi, tillsammans med lokala och regionala företag, särskilt goda förutsättningar. Den gröna omställningen måste gå mycket fortare än i dagsläget så det är klart vi ska driva utvecklingen framåt och testa tekniken, säger regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S).

En vätgasbuss är en tyst och utsläppsfri buss med elmotor som producerar sin egen el i en så kallad bränslecell med hjälp av vätgas. Trafikföretaget Transdev kör busstrafiken i Sandviken på uppdrag av X-trafik och de har beställt två nya bussar som ska vara klara för trafik i slutet av 2021.

- Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda den här nya tekniken till resenärerna och invånarna i Sandviken. Bussarna kommer erbjuda bättre komfort för resenärerna samt renare luft och lägre bullernivå för hela staden. Det är också ett steg mot framtiden till hela Gävleborgs län, säger Johnny Struwe, Fleet Manager på Transdev Sverige.

Bussarna tillverkas av Solaris och kommer att servas och underhållas i Solaris Sveriges verkstad i Gävle.

- Solaris har i många år haft stort fokus på framtidens e-mobility-lösningar till kollektivtrafik och redan 2014 levererade vi den första elbussen i Sverige. Vi gläder oss mycket över det förtroende som både X-trafik och Transdev har visat oss med denna order som är ett  viktigt och stategiskt genombrott för introduktionen av den senaste generationen av framtidens elbussar, säger Klaus Hansen, Managing Director, Solaris Sverige. 

Mer information om vätgasbussar: En vätgasbuss är en buss med elmotor, men i stället för att ha batterier producerar bussen sin egen el i en så kallad bränslecell med hjälp av vätgas. I bränslecellen möter vätgasen syre från luften. Under den kemiska processen frigörs elektroner som börjar röra sig och ger upphov till en ström – alltså el. Samtidigt bildas värme och vattenånga som blir enda avgasen, vilket gör vätgasbussar helt emissionsfria. Bussarna tankas ungefär som vanliga bensin- och dieselbilar, fast på vätgasmackar i stället. Mellan 2003 och 2004 kördes två vätgasbussar som ett test i Stockholm, men de två bussarna som kommer till Sandviken blir de första att gå i ordinarie linjetrafik.


200819

X-trafik lanserar ny app


Nu kan resenärer i kollektivtrafiken i Gävleborg ladda ner X-trafiks helt nya app för att söka resor och köpa biljetter.

- Den nya appen har ett nytt utseende och vi har tagit med de funktioner som resenärerna har uppskattat från den gamla. Från och med nu så arbetar vi med att vidareutveckla appen med fler funktioner som har varit efterfrågade av resenärerna, säger Therese Nilsson, marknads- och försäljningschef på X-trafik.

Precis som i den gamla appen kan resenärer söka sina resor, köpa biljetter och se vart bussen är i realtid. Nyheter är ett modernare och mer användarvänligt utseende, möjligheten att spara favoritresor och få en bättre överblick när nästa avgång är.

- Vår ambition är att släppa fler funktioner som resenärerna önskar och mer frekvent än vad vi har gjort tidigare. Att kunna köpa 30-dagarsbiljett i appen har länge varit efterfrågat och kommer bland annat att läggas till i appen under hösten, säger Therese Nilsson.

Den gamla appen som heter X-trafik MobiTime kan användas till och med 8 september, efter det är det den nya appen som gäller. Resenärer som har kvar förköpta biljetter i X-trafik MobiTime uppmanas att använda dem innan man börjar använda den nya appen.


200609

Nya bussar i Gävle


Våren 2019 beslutade Region Gävleborg och X-trafik efter en upphandlingsprocess att trafikföretaget Vy buss ska fortsätta köra stadstrafiken i Gävle. Från 14 juni utförs uppdraget i Gävle stad med helt nya bussar.

- Politiskt vill vi bedriva en kollektivtrafik som är billig, enkel och bekväm samt fossilfri. Det här innebär definitivt steg i den riktningen. En viktig del är också arbetsvillkoren för bussförarna, till exempel ska delade turer undvikas i Gävle stadstrafik, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), regionråd i Region Gävleborg och hållbarhetsnämndens ordförande.

Det nya avtalet sträcker sig över en tioårsperiod och innebär bland annat att flottan av bussar i Gävles stadstrafik byts ut.

- I Gävle körs i dag 50 bussar. Från och med 14 juni kommer 40 stycken att vara helt nya och de som är kvar ersätts under 2022. De nya bussarna kommer bland annat att ha bättre komfort, USB-laddningsuttag vid varje sittplats, nytt digitalt informationssystem och ny lackering, säger John Wendler, fordonsspecialist hos X-trafik.

Precis som tidigare är bussarna 100 procent fossilfria och drivs med lokalt producerad biogas från den nya tankanläggningen på Sörby Urfjäll i Gävle. Av de bussar som tas i trafik under 2022 kommer åtta stycken vara eldrivna.

- Vi hoppas och tror att befintliga resenärer kommer tycka att det blir en klar förbättring och att vi även kan locka fler till att resa med kollektivtrafiken, säger John Wendler.


200422

Nu anländer X-trafiks nya tåg

 
Våren 2018 beslutade regionfullmäktige att Region Gävleborg och X-trafik skulle överta tre tåg från Region Uppsala och UL under 2020. Nu har de första två tågen anlänt till tågdepån i Gävle.
 
En pålitlig kollektivtrafik är avgörande för att människor ska använda den och till exempel vilja satsa på ett jobb i en annan del av länet. Vi har prioriterat arbetet med att förbättra pålitlighet och punktlighet och det här ger oss ännu bättre förutsättningar, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), regionråd och hållbarhetsnämndens ordförande.

Tågen är av samma modell som X-trafiks befintliga X-tåg och just nu pågår arbeten med att bland annat installera ombordsystem, wifi och omprofilera tågen så att det är tydligt att de numera används som X-tåg.

När de viktigaste ombordsystemen är på plats, vilket beräknas vara inom ett par veckor, så kommer tågen att tas i trafik.

X-trafik kommer i dagsläget inte att köra fler avgångar eftersom det med nuvarande infrastruktur med enkelspår inte finns plats efter Norra Stambanan och Ostkustbanan som löper genom länet.


200318

Mindre närkontakt med förarna på X-trafiks bussar

 
Från och med torsdag den 19 mars kommer X-trafiks bussar och X-tåg att tillfälligt upphöra att ta emot kontanter vid köp av biljetter. Förändringen genomförs i första hand för att minska förarnas sociala kontakter med resenärerna. X-trafik följer därmed efter flera andra regioner som också vidtagit åtgärder för att minska närkontakten med resenärerna.
 
- Det handlar egentligen inte om smittorisker via kontanterna i sig, men det finns förare som upplever en oro för sin arbetsmiljö. Det är några av trafikföretagen och fackliga organisationer som reagerat och uppmanat X-trafik att sluta med kontanthanteringen under en period. I närliggande regioner har de sociala mötena med förarna också minimerats, och som situationen är bedömer vi att en rimlig åtgärd är att ta bort kontanterna, säger Marie Nordmark, avdelningschef X-trafik. 

X-trafik är en av få aktörer inom landets kollektivtrafik som ger kunder möjlighet att betala sin enkelbiljett med kontanter ombord. Idag löser de allra flesta biljetter via andra betalsätt. Den som i dag betalar med kontanter kan i stället köpa biljett i X-trafiks app, betala med betalkort eller reskassa ombord.


191120

X-trafik bäst i landet – 100 procent fossilfritt

 
I Gävleborgs län kör kollektivtrafiken med 100 procent förnybara drivmedel, vilket är bäst i landet. Det framgår av rapporten Öppna jämförelser som Sveriges kommuner och Landsting publicerar i dag. Rapporten visar på mycket positiva resultat för regionerna den senaste tioårsperioden.
 
Regionerna minskar sin miljö- och klimatpåverkan på flera områden, ett av flera positiva resultat är att kollektivtrafiken i landet till 90 procent kör på förnybara drivmedel. Ensam i topp med 100 procent placerar sig Gävleborg.
 
- Vi har nått målet om fossilfrihet i den stora delen av kollektivtrafiken men Gävleborg ska fortsätta gå före i den gröna omställningen. Nästa mål är att även den särskilda kollektivtrafiken med färdtjänst, sjukresor och vissa skolskjutsar som körs med taxi ska bli 100 procent fossilfri. Idag är vi strax över 90 procent, säger Fredrik Åberg Jönsson (V) regionråd, Region Gävleborg. 

Det är sjätte året i rad som rapporten Öppna jämförelser publiceras, den speglar i huvudsak miljöarbetet utifrån regionala politiska prioriteringar. Rapporten visar att miljöarbetet i regionerna har mycket positiva resultat för tioårsperioden 2009-2018:

·         Förskrivningen av antibiotika har minskat med närmare 25 procent.
·         Andelen inköpta livsmedel som är ekologiska har ökat från 13 till 43 procent.
·         Andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken har ökat från 42 till 90 procent.
·         Energianvändningen per lokalyta har minskat med 12 procent.
·         Klimatutsläppen från medicinska gaser har minskat med 52 procent.
 
Alla regioner har mål om att minska klimatpåverkan. Flera har också kunnat presentera tydligt minskade utsläpp. Region Gävleborg har under 2019 för första gången gjort en samlad klimatredovisning.
 
- Klimatredovisning är ett viktig verktyg för att Region Gävleborg ska kunna ta sitt ansvar och gå före i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Nu har de första bitarna av redovisningen kommit på plats, arbetet med att inkludera all verksamhet fortsätter. Allra viktigast är att resultatet av redovisningen visar vilka områden det är mest angeläget att jobba med för att minska klimatpåverkan, säger regionråd Karin Jansson (Mp).

- Vilka utsläpp som redovisas skiljer sig åt mellan regionerna, därför går det inte att jämföra regionerna. Däremot innebär olikheterna i hur regionerna gör klimatredovisningar, att det finns mycket som vi kan lära av varandra och ett arbete kommer påbörjar redan under hösten för erfarenhetsutbyte och standardisering, säger miljöchef Susanna Andersson, Region Gävleborg.


191031

Snart gäller nya priser hos X-trafik

 
Den 15 december i år kommer priserna att ändras för X-trafiks periodbiljetter enligt det beslut som regionfullmäktige i Region Gävleborg tog i juni i år.

Orsaken till prisförändringen är att Region Gävleborg behöver få en ekonomi i balans.

Periodbiljetter som berörs är 30-dagarsbiljett, årsbiljett, fritidsbiljett och seniorbiljett. Det lägre priset för ålderskategorin 20–25 år tas bort på samtliga biljetter, däremot kvarstår rabatten för studerande oavsett ålder.

– Även om vi justerar priserna på periodbiljetter så ligger X-trafik bra i jämförelse med övriga landet. Och tittar vi till exempel på hur priset såg ut för en biljett med länsgiltighet för fem år sedan så blir det ändå lägre efter justeringen, säger Therese Nilsson, marknads- och försäljningschef X-trafik.

Priserna för enkelbiljetter och SJ-tillägg på periodbiljetter blir kvar på nuvarande nivå.

Förändringarna för periodbiljetter kommer att träda i kraft 15 december. Kunder som tecknar ny autogirobetalning senast 10 november får det gamla priset med nuvarande villkor. Biljettstart blir då 1 december.


191003

Nu erbjuds Närtrafik i hela länet


Från måndag 7 oktober kan boende i Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo resa med X-trafiks Närtrafik. Närtrafiken riktar sig till personer som bor utanför det utbyggda kollektivtrafiknätet och ska fungera som ett komplement till den ordinarie linjetrafiken.

Den som önskar resa från en adress som ligger mer än två kilometer från närmsta busshållplats har möjlighet att resa med Närtrafiken för att ta del av samhällsservice under vardagarna. Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter olika linjer som alla har egna tidtabeller.

Närtrafik lanserades i norra Hälsingland i slutet av förra året och i somras lanserades den i södra Hälsingland. Genom att erbjuda Närtrafik även i Gästrikland så nås redan nu målet för 2022 i Trafikförsörjningsprogrammet att ha en fungerande anropsstyrd trafik i hela Gävleborgs län.

– Närtrafiken är en del i att uppfylla det politiska målet att hela länet ska leva och utvecklas. Samtidigt provar vi av både miljömässiga och ekonomiska skäl nya sätt att bedriva kollektivtrafik på, exempelvis i områden där få åker, säger Fredrik Åberg Jönsson (V) ordförande i hållbarhetsnämnden för Region Gävleborg.

Kunder kan söka sin resa via reseplaneraren på X-trafiks webbplats eller i appen och därefter boka sin resa via beställningscentralen på 0771-49 79 39 senast två timmar innan avgång. Kostnaden för resan är likvärdig med en vanlig bussresa. Närtrafik har införts i samtliga Hälsingekommuner under olika etapper sedan 2016 och trafiklösningen finns från 7 oktober i hela länet.


190819

Fria resor med kollektivtrafiken

 
För tredje året i rad får bilister i Gävleborgs län chansen att resa helt gratis med kollektivtrafiken under oktober månad. X-trafik vill på så sätt få fler länsinvånare att prova på och inse fördelarna med att resa kollektivt.

– Kollektivtrafiken möjliggör klimatsmarta resor och det har visat sig att många fortsätter att resa kollektivt efter tidigare års kampanjer. Vi vill att fler ska upptäcka hur bra det kan fungera för de som har möjlighet att välja ett miljövänligare sätt att resa i vardagen, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), ordförande i hållbarhetsnämnden.

I år är det 750 vanebilister som får möjligheten att resa gratis med bussar och tåg i Gävleborg.

Det här är tredje året som kampanjen körs och intresset har varit mycket stort under både 2017 och 2018. Cirka 70 procent av dem som provade på under 2018 säger att de reser med X-trafik flera gånger per månad.

Kampanjen gäller 1-30 oktober och fram till 4 september kan man ansöka om att få bli prova på-resenär via www.prova.xtrafik.se.190611

Nu införs Närtrafik i södra Hälsingland


Från måndag 17 juni kan boende i Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn resa med X-trafiks Närtrafik. Närtrafiken riktar sig till personer som bor långt utanför det utbyggda kollektivtrafiknätet och ska fungera som ett komplement till den ordinarie linjetrafiken.

Den som önskar resa från en adress som ligger mer än två kilometer från närmsta busshållplats har möjlighet att resa med Närtrafiken för att ta del av samhällsservice under vardagarna.

– Närtrafiken är en viktig del för att värna den politiska prioriteringen att hela länet ska leva och utvecklas. Både av ekonomiska och miljömässiga skäl måste vi våga prova nya sätt att bedriva kollektivtrafik på, till exempel i områden där få åker, och det här är ett sätt, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), regionråd och hållbarhetsnämndens ordförande.

Närtrafiken är en så kallad anropsstyrd tjänst med egna tidtabeller som körs med taxi. Kunderna kan söka sin resa via reseplaneraren på X-trafiks webbplats eller i appen och därefter boka sin resa via beställningscentralen på 0771-49 79 39 senast två timmar innan avgång.  Kostnaden för resan är likvärdig med en vanlig bussresa.
Kommunerna i norra Hälsingland har sedan 10 december förra året tillgång till Närtrafik och planerna är att det ska införas i Gästrikland under hösten.
190506

Från 1 juni får färdtjänstresenärer i Gävleborg resa i hela länet


1 juni 2019 införs nya regler för resor med färdtjänst i länet. Syftet är att göra det enklare för resenärerna att veta vad som gäller och att alla i länet ska erbjudas samma villkor.

– Den största förändringen är att nu får resenärerna möjlighet att göra resor i hela Gävleborgs län, inte som tidigare enbart inom den kommun man bor i. Tiden för när på dygnet man får resa förlängs också på både vardagar och helger, säger Fredrik Åberg-Jönsson (V), regionråd och hållbarhetsnämndens ordförande
– Att öka tillgängligheten genom att minska antalet hinder, fysiska som mentala, är en viktig del i att göra kollektivtrafikresandet enkelt och bekvämt, fortsätter Åberg-Jönsson.
Region Gävleborg (X-trafik) handlägger färdtjänsten för fem kommuner i länet: Nordanstig, Bollnäs, Söderhamn, Ockelbo och Hofors. Övriga fem kommuner handlägger färdtjänsten själva.
Alla parter har nu enats om enhetliga regler som gäller från 1 juni i alla kommuner i länet.
Tiden för när på dygnet man får resa förlängs fram till klockan 23.30 på vardagar och söndag/helgdag.190319

I april drar årets banarbeten igång


Måndag 8 april påbörjar Trafikverket sina första underhållsarbeten för året. Det är järnvägssträckan mellan Gävle och Ljusdal som då berörs, vissa avgångar dagtid kommer därför att ersättas med buss under drygt en månad.

Trafikverket utför varje år underhållsarbeten efter järnvägen vilket påverkar tågtrafiken genom länet. Arbetena utförs under vår, sommar och höst på sträckorna Gävle-Ljusdal och Gävle-Sundsvall i olika omfattning.

Årets första arbete kommer att utföras 8 april-12 maj på sträckan Gävle-Ljusdal. Under denna period ställs vissa tågavgångar in dagtid, måndag-fredag, och istället sätts bussar in som kommer att köras ungefär varannan timme enligt särskild tidtabell. Dock inte på samma tider som tågen tidigare gått. I pendlingstider, tidig morgon och kväll, kommer tågen att kunna köras som vanligt.

– Det är nödvändigt med förebyggande åtgärder för att banorna ska hållas i ett gott skick, då minskar också risken för att tågtrafiken ska drabbas av akuta störningar. Tyvärr kommer Trafikverkets underhållsarbete medföra att vissa avgångar ersätts med buss, vi hoppas att resenärerna har överseende med detta, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef X-trafik.

Under perioder av underhållsarbete är det extra viktigt att man som kund tar reda på vilken trafik som körs, uppdaterad information finns i X-trafiks app och på hemsidan.
190129

Upphandling klar - Nettbuss fortsätter köra stadstrafik i Gävle


Nu är det klart vem som fått uppdraget att driva stadstrafiken i Gävle från 14 juni 2020 och tio år framåt. Upphandlingen vanns av Nettbuss.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Nettbuss fortsätta att utveckla trafiken i Gävle, säger Marie Nordmark, avdelningschef på X-trafik.

Trafiken bedrivs även i dag av Nettbuss fram till 13 juni 2020. Trafikföretaget har stor vana av att bedriva kollektivtrafik på flera platser i landet, vilket för Region Gävleborgs och X-trafiks del känns tryggt.

Avtalet är omfattande för X-trafik och är under en 10-årsperiod värt 1,2 miljarder kronor.

– En viktig del i upphandlingen utifrån ett miljöperspektiv är att vi ställt krav på att alla bussar kommer att drivas med biogas eller el. Viktigt att lyfta fram är också att vi ställt krav på goda arbetsvillkor, säger Fredrik Åberg Jönsson (V), ordförande hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg.

Avtalet kan tidigast tecknas 8 februari då avtalsspärren löpt ut.

Fakta stadstrafiken i Gävle:

 • Cirka 6,7 miljoner resor/år
 • Utveckling resandet under nuvarande avtal – en ökning med 21 procent eller 1,2 miljoner resenärer
 • Cirka 50 bussar
 • 10 busslinjer
 • 3,6 miljoner kilometer/år181205

Start för Närtrafik i Nordanstig och Hudiksvall

10 december 2018 införs Närtrafik i Nordanstigs kommun och i de östra delarna av Hudiksvalls kommun. De västra delarna av Hudiksvalls kommun samt Ljusdals kommun har Närtrafik sedan tidigare.

Närtrafik är ett komplement till den ordinarie linjetrafiken och gör det möjligt att resa från adresser som ligger mer än två kilometer från en busshållplats för att kunna ta del av samhällsservice måndag-fredag.  Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter olika ”linjer” som alla har egna tidtabeller med cirkatider. Kunden söker en resa från sin adress i X-trafiks Reseplanerare på hemsidan eller i mobil-appen. Får man träff på en resa kan man sedan boka den via Beställningscentralen på tel. 0771-49 79 39, senast två timmar innan avgång.

- Närtrafiken är en viktig satsning för att ge alla människor i länet tillgång till kollektivtrafik. Kollektiva fossilfria transporter är en pusselbit för att öka människors rörlighet. De minskar också klimatbelastningen från transporter, säger Karin Jansson (MP), ordförande Hållbarhetsnämnden.


181204

Förändringar i buss- och tågtrafiken

Nu på söndag 9 december börjar nya tidtabeller att gälla med bl.a. vissa indragna bussturer och utökad tågtrafik i länet.
Se hela listan med ändringar här.


180928

Nu ställer 750 personer bilen en månad – provar på att resa kollektivt


Måndag den 1 oktober startar testperioden för de bilister som får prova på kollektivtrafiken och därmed kan parkera bilen i 30 dagar.

Intresset var stort att få prova på att resa med buss och tåg, drygt 1800 personer ansökte om att få resa gratis med X-trafik i oktober. De som var snabbast in med ansökan, och som uppfyllde kraven, fick förra veckan ett 30-dagarskort i brevlådan.

– Det är jättekul att så många ansökt om att få prova på kollektivtrafiken, och vi hoppas att man ska upptäcka fördelarna som finns med att resa med våra bussar och X-tåg, säger Therese Nilsson, marknad och försäljningschef, X-trafik.

Kortet berättigar till ett obegränsat resande i hela länet med X-trafik den 1-30 oktober. Efter prova på-periodens slut ska hen svara på två enkäter. Den första handlar om hur hen upplevt resandet och om planer finns på att resa med kollektivtrafiken fortsättningsvis. Efter sex månader följs den upp av ytterligare en enkät där hen svarar på frågor om hur resandet förändrats efter prova på perioden, och om hen fortsatt att resa i den omfattning som uppskattats.180926

Billigare biljetter för förmånstagare


Från 1 oktober är det möjligt för personer med förmånsintyg från Försäkringskassan att även köpa årsbiljett och 24-timmarsbiljett med rabatt hos X-trafik.
Möjligheten att köpa enkelbiljett och 30-dagarsbiljett med rabatt hos X-trafik har funnits sedan 2015, men nu utökas det efter ett fullmäktigebeslut i Region Gävleborg.                          
– Det är många kunder som har hört av sig och framfört önskemål om att även kunna köpa rabatterade årsbiljetter. Det känns kul att vi nu kan erbjuda det, säger Karin Jansson (MP) ordförande hållbarhetsnämnden Region Gävleborg.

För att få rabatt krävs att man kan visa upp ett förmånsintyg från Försäkringskassan gällande sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning.

Rabatten ligger på ungefär 50 procent jämfört med ordinarie pris för vuxen.

Årsbiljett kan köpas på ett kundcenter, i X-trafiks webbshop eller genom månadsbetalning via autogiro.
24-timmarsbiljett går att köpa i X-trafiks app, ombord på bussar och X-tåg eller som förköp på ett kundcenter.180919

Res på bilnyckeln under Bilfria dagen 22 september


X-trafik kommer att uppmärksamma den internationella Bilfria dagen 22 september genom att bjuda på fria resor på alla bussar och X-tåg fram till kl 18.00 för dem som visar upp en bilnyckel för föraren/tågvärden.

– Många har säkert funderat på att börja åka kollektivt, nu ger vi bilisterna chansen att utan kostnad känna efter om det passar, säger Karin Jansson (MP), ordförande Hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg.

Europeiska Trafikantveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter och den äger rum 16–22 september varje år. Varje år har kampanjen ett tema och en slogan. För 2018 handlar det om att ifrågasätta och börja variera sina resor.
Tema: Mobilitet på många sätt
Slogan: Variera dina resor


 

180911

Stor succé för sommarlovsbiljetten – resandet ökade med 40 procent

 
Region Gävleborgs satsning på sommarlovsbiljetter till alla ungdomar mellan 12 och 18 år i länet blev lyckad. Resandet med X-trafik ökade med 40 procent för åldersgruppen från föregående år under samma tidsperiod. Totalt skickades det ut 23 000 biljetter och det visar sig att de använts flitigt, det genomfördes 415 000 resor på dem.

- Närmare fyra av fem ungdomar har använt sina biljetter, det är ett fantastiskt resultat. Vi har fått stor respons från familjer i länet som uppskattat att deras ungdomar har kunnat resa fritt, det känns därför bra att det finns ett politiskt beslut på att kunna erbjuda fria resor för ungdomar även de två kommande somrarna, säger Karin Jansson (MP), ordförande Hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg.180828

Nu kan man surfa på X-tågen!


Under sommaren har X-trafik installerat Wi-Fi ombord på alla X-tåg och nu har man möjlighet att surfa gratis under sin resa.

– Det är väldigt efterlängtat bland oss som reser. Nu har man möjlighet att arbeta eller bara surfa för att koppla av under sin resa, säger Karin Jansson (MP), ordförande i Hållbarhetsnämnden.

Tekniken bygger på att man surfar via mobilnätet .  För att surfupplevelsen ska bli så bra som möjligt för alla ombord får varje kund en surfpott på 200 MB/dygn tilldelad. Målet är att surfpotten ska räcka hela resan för de allra flesta.

Som exempel kan nämnas att 100 MB räcker till ungefär detta:
• Skicka e-post 2–3 timmar
• Lyssna på musik 1,5–3 timmar
• Surfa på internet 30–60 minuter
• Titta på film 10–20 minuter

Möjligheten att surfa fritt på bussarna har funnits sedan 2015.180820

Prova på-erbjudande i hela länet


Den 20 augusti startar ansökningstiden för årets stora prova på-kampanj.

Här får upp till 750 vanebilister i Gävleborgs län chansen att prova på att resa helt gratis med
X-trafiks bussar och X-tåg i hela länet och/eller med Tåg i Bergslagen på sträckan Gävle-Falun från 1 oktober till 30 oktober.

– Vi vill att fler ska resa kollektivt istället för att ta bilen. Att ändra människors attityd och beteende tar tid, men genom en sådan här kampanj kan fler människor upptäcka fördelarna med att resa med buss och tåg säger Karin Jansson (MP), ordförande i Hållbarhetsnämnden.

Intresset för 2017 års kampanj var mycket stort och visar positiva resultat.

- Ett halvår efter förra kampanjen säger var fjärde av de som provade att de reser regelbundet med 30-dagars- eller årsbiljett. Var tredje person svarar att de reser kollektivt minst två dagar i veckan, vilket vi är mycket nöjda med säger Therese Nilsson, marknad och försäljningschef på X-trafik.

För att ansöka om att bli prova på-resenär går man under perioden 20 augusti-5 september in på prova på-sajten www.prova.xtrafik.se och fyller i ett formulär.180413

X-trafik får tillskott av tåg: ”Vi är glada att ha fått till det här, nu blir vi mindre sårbara”


Det står nu klart att X-trafik kommer att utöka vagnparken när de får hyra tre ytterligare Reginatåg från och med år 2020. Efter expansionen kommer det att finnas nio tåg att tillgå.

– Det känns fantastiskt bra! Vi är glada att ha fått till det här, nu blir vi mindre sårbara. Det var en stor huggsexa, men vi framförde våra behov för att möta den regionala utvecklingen och det ökande resandet, säger Regionråd Karin Jansson (MP).

De tre fordonen går nu som Upptåget i Region Uppsalas regi och är av samma modell som de som X-trafik kör i dag.
Behovet av regionaltåg är stort i stora delar av landet, och när varje region presenterat sina argument till att få hyra några av de fordon som kommer att finnas tillgängliga stod det klart att Gävleborg tilldelades hälften av dem.

– Behovet är stort i Gävleborg. Vi behöver dels reservtåg, det märktes inte minst i vintras, och dels flera fordon för att klara av den timmestrafik som kommer att starta i december, säger Karin Jansson.

Fordononen kommer att överföras i samma takt som Region Uppsala får sina nya tåg. Tågen som frigörs kommer därefter att genomgå en teknisk genomgång och stripas om.180125

En andraplats för X-trafik i SM i Telefoni och Kundservice 2017

 
– Vi vet att vi tävlar mot duktiga företag och det är jättekul att vi återigen placerat oss i topp tre i Sverige. Det är ett fint kvitto på att vi levererar service av hög kvalitet, säger Peter Stewing, enhetschef för Kundservice på X-trafik.

X-trafiks trafikupplysning har för 16:e gången deltagit i tävlingen SM i Telefoni och Kundservice. Denna gång placerade sig X-trafik på en hedrande andraplats efter Beställningscentralen för Serviceresor – Region Örebro län. X-trafik har totalt nominerats elva gånger i klassen Resor och Transport och vunnit tävlingen sju gånger.

– Det är väldigt roligt att X-trafiks trafikupplysning återigen blir belönade för en utmärkt service. Ett bevis på hårt arbete och uthållighet lönar sig. Tillgänglighet är en viktig del för att regionen ska uppnå målet om att det ska vara billigt, enkelt och bekvämt att resa kollektivt, säger Karin Jansson (MP), ordförande för hållbarhetsnämnden.


171128

X-trafik inför Swish-betalning vid köp av mobilbiljetter


Från den 28 november är det möjligt att köpa mobilbiljett i X-trafiks app och betala med Swish.

Tidigare har man kunnat betala med kontokort eller faktura i appen, men nu kan kunderna även välja att betala sin resa med betaltjänsten Swish.

– Många kunder, framför allt yngre och de som reser mer sällan, har velat betala sin biljett via Swish istället för att registrera sig för fakturabetalning eller ange sina kontokortsuppgifter. Det känns därför jättekul att vi nu kan erbjuda våra kunder detta, säger Therese Nilsson, enhetschef för marknad och försäljning på X-trafik.

Det som krävs för att kunna betala med Swish är att man uppdaterar appen, söker sin resa och sedan väljer Swish som betalsätt.

Var tredje enkelbiljett förköps i X-trafiks app, vilket är både smidigare och billigare än att betala biljetten ombord.

– Swish-betalning gör det ännu enklare att betala för sin biljett. Det är bra, för det ska vara enkelt att resa kollektivt. För miljöns och regionens utvecklings skull behöver allt fler välja att resa med kollektivtrafiken, säger regionrådet Karin Jansson (MP).171123

Nya priser för periodbiljetter från januari 2018


I januari 2018 höjer X-trafik priserna på alla periodbiljetter, enligt beslut av regionfullmäktige den 14 juni 2017.

Seniorbiljetten, som är en årsbiljett, höjs från den 1 januari med 20 kronor per månad. Nytt pris per år blir 3 120 kronor (260 kr/månad).
Övriga periodbiljetter såsom 30-dagarsbiljett, årsbiljett, fritidsbiljett, SJ snabbtågtillägg och Uppsalatillägg höjs från den 9 januari med 4 procent. Det motsvarar 20-50 kronor på vuxenbiljetter.

Samtidigt som X-trafik höjer priserna så prisjusterar också UL sina biljetter. Detta gör att även de gemensamma X-trafik+UL-biljetterna får nya priser den 9 januari.

– För att behålla balansen mellan kostnader och intäkter i trafiken bör prisjusteringar göras över tid, säger Marie Nordmark, avdelningschef X-trafik.

Senast en prisjustering gjordes var i juni 2015 när X-trafik införde nya zoner och priser i länet.171108

Busslinje 62 Utvik-Söderhamn blir anropsstyrd från 10 december


När de nya tidtabellerna börjar gälla 10 december blir det förändringar i turutbudet för linje 62 mellan Utvik och Söderhamn.

 • Endast 4 skolturer i vardera riktningen körs med vanlig buss under vardagar.
 • Alla övriga turer kommer att köras som anropsstyrd trafik med taxi.

– Det är väldigt få som reser med busslinje 62 och istället för att dra in alla turer helt kommer vi på prov att köra vissa turer med taxi istället för med stora bussar. Vi kommer därmed endast att köra när det finns kunder med ett behov av att resa, vilket är bättre för miljön samtidigt som det blir mer ekonomiskt säger Rickard Sjöqvist, trafikutvecklare på X-trafik.

För att resa med de anropsstyrda turerna ringer kunden till Beställningscentralen på 0771-49 39 79 och bokar sin resa senast 2 timmar före avresa. En taxi kör sedan turen istället för en fullt stor buss.171108

Mer busstrafik i Ljusdals kommun från 10 december


När de nya tidtabellerna börjar gälla 10 december utökas busstrafiken i Ljusdalsområdet.

Vardagar kommer en ny busslinje 88 att köra tre dubbelturer på morgonen och tre dubbelturer på eftermiddagen mellan Ljusdals resecentrum och Norrkämsta.

– Det har funnits önskemål både från kommunen och från företag att kunna använda sig av kollektivtrafik för arbetspendling till Norrkämsta.  Den här satsningen med koppling till både tåg och andra busslinjer gör det möjligt att pendla även om man kommer från andra orter och turerna har skräddarsytts för att passa arbetstiderna, säger Rickard Sjöqvist, trafikutvecklare på X-trafik.

Även busslinje 54 mellan Ljusdal och Tallåsen får mer trafik, tre nya turer fram och tillbaka på lördagar och två nya turer fram och tillbaka på söndagar.
171020

Nya busslinjer Gävle-Sandviken-Storvik-Hofors från 10 december


Varje år görs ca 1 miljon resor med busslinje 41 och fler och fler väljer att ta buss mellan Gävle-Sandviken-Storvik-Hofors.  För att möta dagens och framtidens behov har X-trafik tagit fram tre nya busslinjer med tätare turer som börjar köras 10 december.
Den nya trafiken har arbetats fram i samverkan med trafikföretagen, resenärer och allmänheten som alla haft möjlighet att lämna synpunkter på de förslag som tagits fram och presenterats bl.a. genom medborgardialoger och via X-trafiks hemsida.
- På sträckan Gävle-Sandviken kommer bussarna att gå var 10 minut, vilket blir en otrolig förbättring för kunderna. Idag går bussarna hela sträckan Gävle-Hofors, vilket gör att eventuella förseningar påverkar våra kunder efter hela sträckan. Genom att dela upp linjen och köra tätare turer, under de tider som de flesta vill resa, kommer även busslinjernas punktlighet att öka så att man kan känna sig trygg i att komma fram i tid, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik.

Målet med förändringen är att skapa en attraktivare trafik, få fler att upptäcka fördelarna med kollektivtrafiken och nöjdare kunder.

Så här kommer de nya linjerna att gå:
Linje 41 Gävle-Sandviken med turer var 10:e minut under högtrafik vardagar
Linje 141 Sandviken-Hofors med turer var30:e minut under högtrafik vardagar.
Linje 241 Gävle-Storvik-Hofors-(Falun) - Ny snabbuss för att komplettera avgångarna med Tåg i Bergslagen.

Ska man resa hela sträckan byter man mellan linje 41 och 141 vid Sandviken Resecentrum. Man har även möjlighet att välja snabbussen eller Tåg i Bergslagen.
171003

Signallampor höjer trafiksäkerheten i höstmörkret


För att öka trafiksäkerheten har Trafikverket och Region Gävleborg monterat solcelldrivna signallampor på ett 30-tal busshållplatser efter väg 301 och väg 50 mellan Edsbyn och Glössbo.

För att förbättra för bussresenärerna och förare har Trafikverket och Region Gävleborg monterat solcellsdrivna signallampor på 33 hållplatser med väderskydd efter väg 301 och väg 50 (busslinje 100) mellan Edsbyn och Glössbo. Etappen är en försökssträcka som kommer att utvärderas efter vintern. Faller utvärderingen väl ut kan belysningen komma att utökas till flera delar av länet. Investeringen av lamporna har bekostats av Trafikverket och X-trafik sköter driften av dem.

- Vid mörker är det svårt för bussförare att se om det står resenärer vid en hållplats och lamporna kommer att göra det lite enklare och samtidigt ökar trafiksäkerheten, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef X-trafik.

Så syns du i mörkret

Årligen delar X-trafik ut 30 000 reflexer till sina kunder ombord på bussarna för att de ska synas bättre vid hållplatsen. Signallamporna förstärker synligheten ytterligare. Resenären tänder signallampan genom att trycka på en knapp inne i väderskyddet, lampan blinkar då i fem minuter och signalerar till bussföraren att stanna.
Naturligtvis ska förarna fortsätta att vara uppmärksamma vid alla hållplatser, oavsett om den är utrustad med en lampa eller inte.

- För att öka synligheten är reflex eller reflexväst att rekommendera. Väntar du på bussen kan du även hålla lampan på din mobiltelefon tänd och i rörelse, då syns du som bäst, tipsar Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik.170921

Res på bilnyckeln under Bilfria dagen 22 september


Europeiska Trafikantveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter och den äger rum 16–22 september 2017.
Varje år har kampanjen ett tema och en slogan. För 2017 handlar det om att lyfta fram ett effektivare resande.
Tema: Res hållbart och smart tillsammans
Slogan: Tänk framåt – res tillsammans

X-trafik kommer att uppmärksamma den internationella ”Bilfria dagen” 22 september genom att bjuda på fria resor på alla bussar och X-tåg mellan kl 9-15 för dem som visar upp en bilnyckel för föraren/tågvärden.
- Detta gör vi för att få människor att lämna bilen hemma och istället prova på och se fördelarna med att resa med kollektivtrafiken, säger Karin Jansson (MP), ordförande för hållbarhetsnämnden170816


Prova på-erbjudande i hela länet


Den 21 augusti startar ansökningstiden för årets stora prova på-kampanj!

Här får upp till 1000 vanebilister i Gävleborgs län chansen att prova på att resa helt gratis med X-trafiks bussar och X-tåg i hela länet och/eller med Tåg i Bergslagen på sträckan Gävle-Falun mellan 1-31 oktober.

”- Vårt mål med kampanjen är att ge bilister chansen att ändra attityd, beteende och vanor genom att upptäcka fördelarna med att resa kollektivt. Förhoppningen är att ca 20 procent av de som provar på kommer att fortsätta resa kollektivt, helt eller delvis”, säger regionrådet Karin Jansson (MP).

För att ansöka om att bli prova på-resenär kan man under perioden 21 augusti-6 september gå in på prova på-sajten www.prova.xtrafik.se  och fylla i ett formulär.170814

Nya tidtabeller och mer busstrafik från 21 augusti


När de nya tidtabellerna börjar gälla 21 augusti förstärks några områden i länet med mer busstrafik.

Busslinje 77 startar igen Bollnäs-Segersta-Kilafors
5 nya turer kommer att köras i vardera riktningen måndag-fredag. Utöver det finns även möjlighet att förboka en anropsstyrd kvällstur från Bollnäs-Segersta kl 21.00.

-Segersta har ju under många år varit utan kollektivtrafik, men efter att vi har gjort en linjeutbudsanalys anser vi att en ort i Segerstas storlek bör ha tillgång till linjelagd trafik, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik.

En del mindre justeringar görs även på flera andra busslinjer, t ex kommer det att köras fler turer med linje 35 mellan Harmånger-Jättendal-Bergsjö. Tiderna justeras och 3 nya dubbelturer kommer att köras, från Bergsjö kl 06.05, 16.10 och 17.10 och från Harmånger kl 06.25, 16.35 och 17.35.
Mer information om de nya tiderna finns på http://xtrafik.se/SV/News/13085/Nya-tider-for-bussar-och-X-tag-fran-21-augusti170705

100 procent fossilfritt – Nu har vi nått målet!


X-trafik är glada och stolta att kunna berätta att från och med juli 2017 kör alla våra bussar i länet på fossilfritt bränsle.

Målet har varit att X-trafiks bussar i länet ska bli helt fossilfria under hösten 2017. Men sedan Ekogas AB i Gävle börjat leverera 100 procent biogas kommer även de 15 gasdrivna bussarna i Gävle att köras på fossilfritt bränsle.

Därför bjuder vi nu in till en pressträff för att visa upp en av våra bussar och för att berätta mer.

Välkommen till Ekogas, Stentorpsvägen 85 i Forsbacka (kör mot Forsbacka tippen, ÅVC)
Måndag 10 juli, kl 10.00


Medverkande:
Karin Jansson, regionråd miljö- och folkhälsofrågor
Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef X-trafik
Jonas Hellström, VD Ekogas
Kent Svens, affärschef Nettbuss
Margaretha Wedin, kommunalråd Gävle kommun
170320

Medborgardialog om förslag till nya busslinjer på sträckan Gävle-Sandviken-Storvik-Hofors


För att möta dagens och framtidens behov har X-trafik tagit fram ett förslag med ny trafik på sträckan Gävle-Sandviken-Storvik-Hofors. De nya busslinjerna ska börja rulla 10 december 2017, men innan det vill X-trafik veta vad deras kunder och invånare i området tycker om förslaget.
 • Linje 41 är redan idag en av länets mest nyttjade linjer. Utvecklingen vi gör nu kommer att förbättra möjligheterna att resa till arbete, studier och nöjen. Inom Region Gävleborg arbetar vi hårt för att kollektivtrafiken ska vara enkel, billig och bekväm. Denna förändring har fokus på enkelhet och bekvämlighet, säger Karin Jansson (MP), ordförande i hållbarhetsnämnden.
Invånare kan lämna sina åsikter till och med den 16 april på xtrafik.se, och dessutom genomför X-trafik dialogmöten på olika platser efter sträckan.

X-trafik bjuder in media till en träff på Folkets Hus i Sandviken 21 mars 15.00-18.00.
På plats finns Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik och Jan Lahenkorva (S), 1:a vice ordförande i hållbarhetsnämnden.

Läs mer: http://xtrafik.se/forslag-ny-trafik-gavle-hofors
161031

X-trafik tilldelas pris som ”Årets utmanare”


Smart Resplan är ett samverkansprojekt där Region Gävleborg och X-trafik är den drivande parten i arbetet med att skapa en konkurrenskraftig och marknadsanpassad kollektivtrafik i länet tillsammans med företag och andra aktörer.

De deltagande organisationerna Sandvik, Coor, Arbetsförmedlingen, Tyréns, Gävle kommun och Region Gävleborg, ser affärsmöjligheter och samhällsansvar i att arbeta tillsammans för en hållbar framtid genom smarta resor och möten.

Projektet har nu fått pris som ”Årets utmanare” av Markus Robert, forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm och den som utvecklat CERO-modellen (se nedan).

Motivering:
”X-trafik utmärker sig genom sitt drivande engagemang och målorienterade samarbete med företag och offentliga aktörer i länet och med en förhoppning att fler kollektivtrafikmyndigheter i landet ska följa X-trafiks goda exempel och påskynda omställningen mot ett mera hållbart transportsystem. ”

Regionrådet och ordföranden för Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd Karin Jansson (MP), är både glad och stolt över priset:
– Priset vi tilldelats ger projektet ett erkännande och en bekräftelse på att vi arbetar på ett modernt och effektivt sätt med att ta reda på behov som finns för att göra kollektivtrafiken attraktiv. Vi gör detta för resenärernas, de anställdas, ekonomins och miljöns skull, säger hon.

I nätverket, som etablerades i februari 2016, är samverkan en av många framgångsfaktorer. I nätverket delas erfarenheter, stöd och verktyg för att förändra vanebilistens resemönster. Syftet är också att skapa förutsättningar och möjliggöra fler hållbara val för företagen och deras anställda när det gäller resor till och från arbetet och inom tjänsten.

Fakta CERO:
Climate and Economic Research in Organizations (CERO) är ett koncept utvecklat för att hjälpa organisationer att hitta ekonomiskt hållbara strategier att nå uppsatta klimatmål för resor. Medarbetarnas resbeteende och acceptans för alternativa åtgärder analyseras och modelleras explicit för att nå maximalt stöd i organisationen. Modellen är utvecklad i en doktorsavhandling vid KTH (Robért, 2007, Mobility Management and Climate Change Policies). CERO tillämpas idag av flera stora företag och offentliga aktörer.)160420


Nu blir X-trafiks bussar fossilfria


Idag den 20 april har hållbarhetsnämnden beslutat om en omställning till fossilfritt bränsle i X-trafiks bussar.

Omställningen innebär att alla dieselbussar som kör i linjetrafik åt X-trafik tankas med HVO, syntetisk diesel, och blir därigenom fossilfria.
Detta sker i samarbete med Sambus och kommer att få full effekt redan under hösten 2016.

- Med den här satsningen når vi 97 procent fossilfri kollektivtrafik. Återstående tre procent räknar vi med att nå hösten 2017 då alla gasbussar i Gävle stadstrafik kan köras på 100 procent biogas, säger Karin Jansson (MP), regionråd miljö- och folkhälsofrågor.

Fakta HVO (hydrerade vegetabiliska oljor)
• Syntetisk diesel som är 100-procentigt förnyelsebar och fossilfri.
• Tillverkas av restprodukter, till exempel slaktavfall eller vegetabiliska fetter.
• Koldioxiden reduceras med upp till 90 procent mot vanlig diesel.


Miljömål
Målbild för Region Gävleborg 2015 är att vara bland topp fem i Sverige, vilket motsvarar cirka 80 procent fossilfritt. 2015 års resultat var 62 procent, men med den nya satsningen ska målet uppnås senast under 2017.


160112

Strålande reseutveckling för X-trafik


Under året som gått har X-trafik arbetat medvetet och fokuserat för att få fler att upptäcka fördelarna med att resa kollektivt. Därför känns det extra tillfredställande att det resulterat i inte mindre än 14,2 miljoner resor med kollektivtrafiken i Gävleborg under 2015, en ökning med 2,5 procent jämfört med 2014. Det som sticker ut mest är resandet med X-tågen. Där har det slagits rekord med dryga miljonen resor.

- Vi har satsat på att utveckla kollektivtrafiken och försökt göra det enklare för kunderna, säger marknadschef Therese Nilsson.

Resultatet genererar också en omedelbar positiv effekt i det hållbarhetsarbete som genomsyrar hela X-trafiks verksamhet.

Det hela blir extra tydligt om man översätter reseutvecklingen 2015 i antal resor istället för procent: En ökning med hela 6700 fullsatta bussar!151218

Besök någon du tycker om

Nu återupprepar X-trafik förra årets uppskattade kampanj ”besök någon du tycker om”. Kampanjen pågår 19 december – 6 januari och gäller 24-timmarsbiljetter. Under den tiden kommer man att kunna resa till kampanjpris med alla X-trafiks bussar och X-tåg.

- Vi hoppas att fler ska upptäcka möjligheterna med hur enkelt det är att kunna ta sig till familj, vänner och bekanta runt om i Gävleborg under helgerna med kollektivtrafiken, säger Therese Nilsson, enhetschef marknad och försäljning på X-trafik.


151216

Upphandling av anropsstyrd trafik


Region Gävleborg och X-trafik har genomfört en upphandling av anropsstyrd trafik såsom färdtjänst- och sjukresor, dagaktivitets- och skolresor med mer.  De nya avtalen gäller i fem år med start 13 juni 2016.

En målsättning i upphandlingen har varit att det ska finnas fordon tillgängliga i alla kommuner under de trafikeringstider som kommunerna och regionen har bestämt, oavsett om man reser med vanlig personbil eller har behov av specialtransport.

– I de nya avtalen premieras fossilfria personbilar och får en bonus på tio procent på det pris de lämnat, säger Karin Jansson, (MP), ordförande i hållbarhetsnämnden. Vår förhoppning är därmed att fler entreprenörer kommer att välja fossilfritt.

För dessa köruppdrag finns 190 fordon fördelade på 31 entreprenörer inom länet.
Kostnaden för anropsstyrd trafik ligger i dag på runt 125 miljoner kronor och prognosen är att det blir marginella prisförändringar utslaget över hela länet i och med de nya avtalen.

Antagna entreprenörer

Ana Taxi
Araz Transport i Gävle AB
Bert Edman Taxi AB
Bollnäs Taxi AB
Brobergs Buss AB
Busspojkens Buss & Taxi
C Erikssons Taxi AB
Diligensen i Hälsingland AB
FM Transport & Tjänster AB
Hamrånge Taxi AB
HLW Taxi AB
Hudiksvalls Taxi AB
Jim Sandström Taxi
K-G Fasth
LE Zetterdahl Taxi AB
Lennart Nordqvist Taxi
Lillhagen Taxi AB
Linfläcks Taxi AB
Lundström i Sandviken Buss & Taxi AB
M.S.T Taxi AB
Marias Taxi
Nordanstig Taxi AB
RC-BUSS
Robert Falk´s Taxi & Skoltrafik AB
Stefan Lundin Taxi
Strid Taxi
Söderhamns Taxi AB
Taxi Ramsjö AB
Taxi Stor & Liten i Gävle AB
Valbo Taxi AB
X-taxi AB


151123

X-trafik erbjuder stöd till företag i Gävleborg

X-trafik företagssatsar genom nätverket SMART Resplan där företagen ges möjlighet att förändra resemönster till att bli mer miljömässigt hållbara. Detta kan även leda till sänkta resekostnader, att bli attraktiv som arbetsgivare och stärka sitt varumärke. Att börja arbeta med sina resemönster är en bra inledning till att utvidga hållbarhetsarbetet till att gälla  alla  tre perspektiven,  det vill säga social-, miljömässig-, och ekonomisk hållbarhet.

- Vi kommer samverka med näringslivet för att ge stöd i processen och strukturerat arbeta med dessa frågor. Hållbarhetsarbete kräver uthållighet och uppföljning, vilket för det enskilda företaget kan vara svårt att uppnå på egen hand, säger Susanne Lantz, marknadsutvecklare X-trafik.
X-trafik etablerar ett nätverk där deltagande företag inom privat eller offentlig sektor får en plattform av erfarenheter och kompetens inom områden som miljö-, social-, och ekonomisk hållbarhet.

- Detta arbete ligger i linje med Region Gävleborgs vision och syfte, att verka för ett livskraftigt Gävleborg där vi utvecklar samhället och skapar förutsättningar för tillväxt. Vi tror att det finns en god vilja hos företagen att ta ansvar för sin roll och påverkan i samhället men att det ibland kan vara svårt att driva processen framåt, här vill vi hjälpa till och vara ett stöd i arbetet, säger Linda Landström, utvecklingsstrateg X-trafik.

Länken mellan kommunerna och näringslivet blir även mycket viktig då det kan leda till att företagens SMARTA Resplaner innehåller åtgärder som i förlängningen kan påverka infrastrukturen i respektive kommun. Även utbudet av kollektivtrafik kan komma att beröras. Tidigare projekt i andra regioner har varit lyckosamma där framgångsgångsfaktorerna har varit samverkan, strukturerat processarbete och stort engagemang. Detta nätverk finansieras med företagens engagemang och investerade tid.

Vi har stora förhoppningar att minska koldioxidutsläppen, öka andelen hållbart resande samt inom länet få konkurrenskraftiga företag. Till detta följer även kostnadsbesparingar, positiva hälsoeffekter och effektiv resursanvändning, säger Linda Landström.151110

Praktikanter informerar asylsökande om kollektivtrafiken

Arbetslösheten bland unga i länet är stor och X-trafik ser det som en självklarhet att göra en insats för att hjälpa ungdomar in i arbetslivet. Genom en överenskommelse med Arbetsförmedlingen erbjuder vi därför praktikplatser till ungdomar som vill ha yrkeserfarenhet och sysselsättning. Praktikperioden, som är tre månader, inleds med introduktion och handledning.

Först ut är Mohamed och Yohana som har till uppdrag att öka kunskapen om kollektivtrafiken bland asylsökande bosatta i länet. Syftet med informationssatsningen är att få resenären att känna sig trygg med sitt resande. Det kan handla om val av biljettyp, att hitta rätt buss eller tåg samt att betala resan på det mest fördelaktiga sättet. Resenären ska även känna sig trygg med hur man ska göra på bussen och tåget vid ombord- och avstigning.

Information på modersmål skapar trygghet
Efter två veckors introduktion och handledning reser praktikanterna runt till länets asylboenden för att informera om kollektivtrafiken. Vi ser att det finns ett stort informationsbehov och arbetet underlättar för de nyandlända flyktingarna att resa inom och utanför länet. Då det är många nationaliteter på boendena har praktikanterna en viktig funktion eftersom de är flerspråkiga och lättare kan kommunicera med de asylsökande på deras modersmål, vilket minskar risken för missförstånd.

Efter praktikperiodens slut har våra praktikanter fått en inblick i hur det är att arbeta i vår verksamhet. De har förhoppningsvis även fått stärkt självkänsla genom ansvar och uppdrag, samt viktig erfarenhet av arbetslivet och referenser att ge till kommande arbetsgivare.


151023

Bjud med en vuxen på höstlovet!


Under höstlovet, hela vecka 44, kan den som reser på en biljett för 7-19 år med X-trafiks bussar och X-tåg bjuda med en vuxen över 20 år gratis på resan.

- Vi vet att ungdomar finner kollektivtrafiken enkel att använda samtidigt som en del vuxna känner sig mer osäkra på hur saker och ting fungerar. På det här sättet hoppas vi att fler vuxna ska se enkelheten och fördelarna med kollektivtrafiken, säger Therese Nilsson, marknad- och försäljningschef på X-trafik.

De som deltar i kampanjen kan samtidigt vara med och tävla om en fritidsbiljett genom att ta en selfie med sitt resesällskap och lägga upp bilden på X-trafiks Instagram.
151016

Resa på kallelsen till vården

 
Sedan 2014 arbetar Region Gävleborg och X-trafik för att göra det lättare för patienter att resa med kollektivtrafiken till och från vårdmottagningarna i länet. Målet är att ett resebevis ska finnas på alla kallelser i hela Region Gävleborg.

– Det här förenklar resandet jättemycket för patienterna. De använder resebeviset som biljett på bussen eller X-tåget till och från sitt vårdbesök och behöver inte lägga ut några pengar för resan, säger regionrådet Karin Jansson, (MP).

I nuläget har primärvården i Region Gävleborg samt specialistvården i Hälsingland resebevis på de kallelser som ställs ut. Under september påbörjades införandet även för specialistvården i Gästrikland och då initialt mottagningar på Gävle sjukhus och under 2016 kommer resebevis finnas på samtliga kallelser.  

Möjligheten att använda resebeviset är ett komplement till ordinarie regelverk för sjukresor, detta innebär att resor som inte berättigar till sjukresa heller inte ger rätt till ett resebevis.

Patienter som är under 20 år och över 85 år kan även ta med en följeslagare utan kostnad.


151002

Nu blir det enklare att ha koll på bussen

X-trafik har under sommaren installerat ett realtidssystem ombord på bussarna i länet.
Med hjälp av X-trafiks app i mobilen kan kunderna se vart bussen befinner sig just nu, om den är i tid eller är försenad. De kan även följa bussen på karta i realtid.

– Våra kunder har länge haft önskemål om bättre information vid t.ex. trafikstörningar och vi är nu glada att kunna erbjuda dem det, säger Peter Kollin, biträdande regiondirektör.

Än så länge kan man inte se vart X-tågen befinner sig i realtid via appen, men X-trafik hoppas hitta en lösning även på detta längre fram.

WiFi ombord

I samband med att alla bussar fått datorer installerade för realtidssystemet så kan X-trafiks kunder också surfa gratis när de reser med bussen.

– Vi har testat funktionen under sommaren och de kunder som hört av sig är väldigt positiva. Man kopplar upp sig mot ”X-trafik”, godkänner villkoren och kan sedan surfa fritt, säger Peter Kollin.

Under 2016 planeras installationer ombord på X-tågen för att kunna erbjuda gratis WiFi även där.


150930

Ny avdelningschef för kollektivtrafiken utsedd

Region Gävleborg har utsett Marie Nordmark som ny avdelningschef till X-trafik. Marie har tidigare arbetat, bland annat, som chef för Söderhamns kommun i två år. Hon är bosatt i Söderhamn och meddelar att hon är mycket glad över att få denna tjänst.

Avdelningschefens uppdrag är att tillsammans med näringsliv och kommuner utveckla kollektivtrafiken och delta i regionens övergripande strategiska arbete för att skapa tillväxt och en hållbar regional utveckling.

– Vi är mycket nöjda över att Marie Nordmark tar över arbetet med att utveckla kollektivtrafiken och bidra till att Gävleborg blir ett län där människor vill leva och arbeta, säger biträdande regiondirektör Peter Kollin.

Marie tillträder sitt nya jobb 1 november.
150910

Rekordresande i sommar av nöjda kunder!


Under sommaren har det varit populärare än någonsin att resa med kollektivtrafiken i länet.
Antalet resor som gjordes under juni-augusti ökade med 5 % jämfört med samma period förra året. Förhoppningen är att de nya zonerna och priserna, som infördes 1 juni, har bidragit till ökningen eftersom zonerna blivit större och man kan resa längre på sin biljett.

– Vi har gjort undersökningar bland våra kunder och allmänheten, både före och efter införandet av de nya zonerna och priserna, och de visar att man uppfattar förändringen positivt.  Det har varit vår ambition att det ska bli enklare att resa och att människor, genom att biljetterna gäller i större områden, upptäcker fördelarna med kollektivtrafiken och använder den i större utsträckning även på fritiden säger Therese Nilsson marknads- och försäljningschef på X-trafik. Läs mer på regiongavleborg.se.

Positivt är också att man kan se en ny trend för hur kunderna betalar sina resor. Många har upptäckt fördelarna med att köpa sina biljetter i webbshopen eller med sin mobiltelefon. Användandet av reskassa, som är det mest prisvärda sättet att betala sin resa, har ökat med 30 % samtidigt som kontanterna ombord har minskat med 20 %.

– Det är jättekul att se att så många har upptäckt hur smidigt det är att använda sin mobiltelefon, med den kan man både planera sin resa och köpa biljett innan man kliver ombord. En fördel med mobilbiljetten är också att ombordstigning kan ske fortare utan köbildning vilket gynnar resenärerna, säger Therese.

Fakta

I webbshopen får man alltid rabatt vid köp av 30-dagarsbiljett och årsbiljett och om man laddar reskassa sista lördagen i månaden så får man en extra summa på köpet. Betalar man sin enkelbiljett med reskassa får man alltid 20 % rabatt, vilket är det mest prisvärda betalmedlet.


150904

Förmånsbiljetten gäller dygnet runt från 1 november


Från den 1 november tas tidsbegränsningen på X-trafiks förmånsbiljetter bort och biljetterna gäller dygnet runt.
– Sedan rabatten infördes har det funnits önskemål från kunderna om att biljetterna ska gälla dygnet runt. Vi förstår behovet och tar därför bort tidsbegränsningen eftersom vi ser att det finns utrymme på våra tåg och bussar, säger Karin Jansson, (MP), regionråd hållbarhet och miljö.

Sedan den 1 januari 2015 får kunder med förmånsintyg från Försäkringskassan gällande sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning lägre pris på enkelbiljetter och 30-dagarsbiljetter. Förmånsbiljetterna har varit tidsbegränsade och gällt måndag-fredag 9.00-14.00 och 18.00–04.00 samt dygnet runt lördag, söndag och helgdag.


150703

Rekordmånga reser med X-trafik

En månad efter X-trafiks lansering av nya zoner och priser syns redan ett ökat resande. Under juni månad i år gjordes över 70 000 fler resor med buss och X-tåg jämfört med samma månad 2014.

– Det känns roligt att nya kunder upptäcker kollektivtrafiken. Vårt kundcenter i Gävle hade 6500 besökare i juni, 25 procent fler än i maj, och vi ser att många av dem är nyfikna och vill veta mer om hur man reser hållbart, säger Therese Nilsson, marknads- och försäljningschef på X-trafik.

Fakta:
Under juni månad 2015 gjordes 932 000 resor med buss och X-tåg jämfört med 857 000 under juni 2014, vilket motsvarar en ökning med 8,7 procent.


150626

Försök med fossilfritt bränsle för bussarna i Nordanstig

X-trafik arbetar för att öka användningen av miljövänligt bränsle. Som ett steg i det långsiktiga miljöarbetet kommer sex bussar i Nordanstigs kommun på försök att köras på HVO (syntetisk diesel) från och med vecka 27.

– Ett viktigt uppdrag för kollektivtrafiken är hållbarhets- och miljötänk. Jag är stolt över att X-trafik visar mod, handlingskraft och framtidstro, och tycker det är fantastiskt att resenärerna i glesbygdskommunen Nordanstig får vara med och testa HVO, säger Karin Jansson (MP), regionråd hållbarhet och miljö.

Försöket genomförs i ett samarbete med bussföretaget Byberg & Nordin, som har en depå i Bergsjö.

–  Vi klarade vårt miljömål på 40 procent förnyelsebart med råge för 2014, men vi nöjer oss inte med det. Om försöket i Nordanstig faller väl ut så räknar vi med att kunna nå 100  procent förnyelsebart för hela länet inom ett par år, kanske till och med snabbare, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik.

Fakta HVO


 • HVO är syntetisk diesel som är 100 procent förnyelsebar. Den är baserad på restprodukter (slaktavfall) eller på raps.
 • Koldioxidutsläppen reduceras med ca 90 procent jämfört med vanlig diesel.
 • HVO kan användas året runt, medan det besläktade RME inte går att köra på när det är som kallast (RME är ett bränsle som tillverkas av Raps och som reducerar koldioxidutsläppen med 50 procent jämfört med vanlig diesel).


150612

Upptäck sommaren med X-trafik!

Nu upprepar vi förra årets succé och erbjuder kampanjpris på 24- och 72- timmarsbiljetter under perioden 15 juni -15 augusti. Det innebär att man kan resa extra förmånligt med alla X-trafiks bussar och X-tåg under sommaren.

– Vi hoppas att fler ska upptäcka möjligheten att besöka spännande platser runt om i Gävleborg tillsammans med X-trafik i sommar, säger Therese Nilsson, enhetschef marknad- och försäljning på X-trafik.


150529


X-trafik inför nytt zonsystem för kollektivtrafiken i Gävleborg

1 juni inför X-trafik ett nytt zonsystem som gör det billigare att resa längre i länet. Zonerna blir färre och större, samtidigt som X-trafik sänker priserna på långa resor. Dessutom lanseras nya samarbeten med både UL och SJ.

- Det här är en del av vår storsatsning på kollektivtrafiken i Gävleborg. Vi vill med denna förändring göra det enklare att resa kollektivt, säger Karin Jansson (MP) ordförande i hållbarhetsnämnden.


Hur mycket det kostar att resa med kollektivtrafiken i Gävleborg styrs av X-trafiks zonindelning. Dagens zonkarta är över 30 år gammal och kommer från en tid när resandet i länet såg annorlunda ut. Tätorternas betydelse har förändrats, vissa har utvecklats till att bli regionala centrum; målpunkter i länet som människor reser till för arbete, utbildning och handel. Med tiden har det skapat ett allt större behov av ett nytt zonsystem som tar hänsyn till nya resmönster.

– Med den nya zonkartan går vi från dagens 70 zoner till elva. Förut bestod varje kommun av flera mindre zoner, idag kan en zon bestå av flera kommuner. Det betyder att många av våra kunder nu har möjlighet att resa i ett större område på sina biljetter och samtidigt som det kommer att bli något dyrare att resa inom tätorter med stadstrafik.
- Andra förändringar som genomförs är en kraftig satsning på reskassan som nu ger 20 procents rabatt på enkelresor och laddar man en 30-dagars -eller årsbiljett i webbshoppen kommer man att betala lite mindre. Dessutom planerar vi att under året införa gratis wifi i alla våra bussar och ett realtidssystem som gör att du kan hålla koll på var din buss befinner sig, säger Peter Kollin, direktör hållbarhetsförvaltningen och biträdande regiondirektör.

I samband med förändringen lanserar X-trafik också ett nytt samarbete med UL.


Från och med 1 juni kommer kunderna att kunna köpa en gemensam 30-dagarsbiljett i två olika utföranden: UL + Gävle stad, där priset för vuxna är 985 kr, och UL + X-trafik län, där priset för vuxna är 1 410 kr. Biljetten som gäller för båda länen kommer alltså att vara billigare än den gamla länsbiljetten som bara gällde för Gävleborg.

Det blir samtidigt möjligt för kunderna att köpa ett snabbtågstillägg och få tillgång till SJ:s avgångar med snabbtåg mellan Ljusdal-Gävle. Sedan tidigare finns samma tillägg på sträckan Gävle-Sundsvall.150319

X-trafik öppnar eget kundcenter


Den 7 april slår X-trafik upp dörrarna till ett eget kundcenter på Norra Rådmansgatan vid Rådhuset i Gävle.
Här kommer resenärer att kunna få hjälp med i stort sett allt som rör kollektivtrafiken i länet. X-trafik har fram till nu inte haft någon egen plats för försäljning i länet utan har samarbetat med återförsäljare som har sålt biljetter och försett kunder med information. X-trafik har själva varit nöjda med samarbetet men tror att en egen mötesplats för att fånga upp kunderna på är något som behövs. Ett eget kundcenter kommer hjälpa oss att kunna fånga upp önskemål och bemöta synpunkter från våra kunder i en direktkontakt öga mot öga.
- Vi ser även möjligheter med att kunna lyfta kollektivtrafiken som en del i ett hållbart samhälle och vinsterna man gör genom att resa kollektivt, bland annat ur ett folkhälsoperspektiv, säger Therese Nilsson enhetschef, marknad och försäljning, X-trafik.

Kundcentrets öppettider kommer att vara:
Måndag till fredag: kl. 8.00 - 18.00
Lördag: kl.10.00 -14.00

150212

X-trafik bjuder på resan under Alla hjärtans dag

Lördag den 14 februari bjuder X-trafik alla som vill på resan, hela dagen fram till 18.00 i hela Gävleborg med X-trafiks bussar och X-tåg. X-trafik gör det med förhoppning om att fler ska upptäcka fördelarna med att resa kollektivt inom länet.

– Vi hoppas att familjer tar med sig sina barn och åker på en dagsutflykt eller att man passar på att besöka någon man tycker om. Vi på X-trafik önskar alla som reser med oss en glad Alla hjärtans dag, säger Therese Nilsson, marknads- och försäljningschef på X-trafik.

150211

X-trafik satsar på stambanan – fler avgångar och Stockholmståg tillbaka


X-trafiks tågresenärer med periodbiljett på järnvägssträckan Gävle-Ljusdal förslås få fler avgångar att välja på. Samtidigt återinför SJ den tidiga morgonavgången från Sandviken till Stockholm.
– Att fler resenärer får möjlighet till ett ökat antal tågavgångar är viktigt för samhällsutvecklingen och näringslivet i regionen, det är glädjande att vi tillsammans med SJ har nått fram till detta förslag, säger Eva Tjernström (S), ordförande i regionstyrelsen.

Det är i ett förslag till regionstyrelsen som X-trafik och SJ presenterar en paketlösning med flera goda nyheter för tågresenärerna i Gävleborg. Den ena delen i förslaget till överenskommelse är att det nu blir möjligt för resenärerna med X-trafiks periodbiljett att lösa ett särskilt snabbtågstillägg på sträckan Gävle-Ljusdal.
SJ-snabbtågstillägget kostar 220 kronor för 30-dagar, utöver grundavgiften för periodbiljetten. Tillägget gör det möjligt för resenärerna att välja ytterligare två avgångar: söderut från Ljusdal på morgonen och norrut från Gävle på kvällen. Sedan tidigare finns motsvarande SJ-snabbtågstillägg på Ostkustbanan på sträckan Gävle-Sundsvall.
– Från SJ:s sida är vi glada över att ha hittat gemensamma lösningar som kommer att skapa fler resmöjligheter och därmed flera resor, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Stockholmståg tillbaka

En ytterligare del i förslaget innebär att SJ från april återinsätter avgången från Sandviken till Stockholm cirka klockan 06 på vardagsmorgnar. Den tidiga avgången sker idag endast från Gävle.

150209

Fortsatt hög marknadsandel för X-trafik

Resultaten för den nationella undersökningen Kollektivtrafikbarometern visar att X-trafik behåller sin marknadsandel under 2014 och ligger på en sjätte plats i landet med 15 %.
– Det är väldigt glädjande att se att X-trafik ligger i topp strax efter de stora länen Stockholm, Västra Götaland, Uppsala, Skåne och Västmanland. Men vi är inte nöjda, vi vill att ännu fler upptäcker hur bra kollektivtrafiken är och väljer att resa med oss säger Peter Kollin, biträdande Regiondirektör.

X-trafik ligger i topp fem när det gäller nöjdhet under 2014 71 % av kunderna (de som reser minst ett par gånger i månaden eller oftare) är sammanfattningsvis nöjda med X-trafik, snittet i riket ligger på 62 %.


Gävleborg är också det län som gjort den starkaste förflyttningen när det gäller nöjdhet med senaste resan från 82 % till 86 %.

Kollektivtrafikbarometern är en branschgemensam kvalitets- och attitydundersökning som genomförts årligen sedan 1996. De som intervjuas i undersökningen är ett statistiskt urval av svenska folket mellan 15-75 år, både de som använder kollektivtrafiken och de som inte gör det. Totalt genomförs 2400 intervjuer varje år i länet.

Marknadsandelen definieras enligt Kollektivtrafikbarometern som kollektivtrafikens andel av det totala antalet motoriserade resor. Det mäts som antalet kollektivtrafikresor plus taxi dividerat med antalet kollektivtrafikresor plus taxi plus antalet privata bil- och moped/MC-resor (dvs. antalet kollektivtrafikresor/totala antalet motoriserade resor).

141223

Nyheter från 1 januari 2015

1 januari inför X-trafik rabatt för personer som har förmånsintyg från Försäkringskassan. Samtidigt ändras även priserna på några biljetter.

X-trafik inför rabatt för förmånstagare

Personer som har förmånsintyg från Försäkringskassan gällande sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning får resa med 50 % rabatt (jämfört med vuxen) på enkelbiljetter och 30-dagarsbiljetter.
Biljetterna gäller måndag-fredag kl 09.00-14.00 samt 18.00–04.00 och dygnet runt lördag, söndag och helgdag.

Prisjusteringar från 1 januari 2015

Nytt pris på 24-timmarsbiljett 
Priset sänks från 200 kr till 180 kr för vuxen, från 130 kr till 117 kr för 20-25 år/studerande och från 100 kr till 90 kr för 7-19 år (de priser som anges är vid betalning med kontokort).

Nytt pris för seniorbiljett
Priset höjs från 2 640 kr till 2 880 kr (240 kr/månad).
Biljetten blir samtidigt opersonlig, vilket innebär att en biljett kan användas av flera personer som fyllt 65 år, dock ej samtidigt.

Nytt pris för fritidsbiljett
Priset höjs från 420 kr till 500 kr.
140815

Från den 17 augusti gäller nya tidtabeller i länet och många buss- och tåglinjer får utökad trafik.

Bland höstens nyheter märks
 • Länets första dubbeldäckare  Söderhamn – Gävle och Söderhamn – Hudiksvall som ska täcka luckorna i tågtrafiken efter kusten
 • Halvtimmestrafik på linje 100 Edsbyn-Bollnäs-Söderhamn  där antalet turer utökas från 45 till 70 per dag under vardagar
 • Tätare turer på linje 64 Ljusne-Söderhamn  med halvtimmestrafik stora delar av dagen under vardagar.
- Genom detta kan vi erbjuda våra kunder ännu bättre möjligheter till pendling, säger Andreas Eriksson, avdelningschef trafikutveckling X-trafik.
140815

Ny direktbuss mellan Gävle-Sandbacka Park

Från och med måndag den 18 augusti går en ny direktbuss, linje 40, mellan Gävle och Sandbacka park i Sandviken. Den nya linjen är anpassad för dem som arbetar i området vid Sandbacka park och går tre direktturer morgon och kväll, måndag-fredag.

Under vecka 34 kommer X-trafik att finnas på plats på Sandbacka park för att informera om trafiken och svara på frågor.

Invigning av den nya linjen!

Måndag den 18 augusti 11.00 invigs den nya linjen vid huvudentrén till Sandbacka park. Peter Kollin, förvaltningschef X-trafik, och Peter Kärnström, kommunalråd Sandvikens kommun, invigningstalar.
140614

Upptäck sommaren med X-trafik

Natten till måndag sparkar X-trafik i gång sommaren med sin kampanj ”Upptäck sommaren!”. På måndag morgon kommer resenärer på 4 hållplatser runt i länet att mötas av något alldeles extra. De som reser från hållplats C vid Gävle Central, Järnbron i Söderhamn, hållplats Posten i Sandviken och Centrumhållplatsen i Hudiksvall kan förvänta sig en liten sommarhälsning från X-trafik. I Gävle kommer dessutom förvaltningschef Peter Kollin och Netbuss Stadsbussarnas VD Jürgen Lorentz att finnas på plats mellan kl. 8.00-9.00. Håll lite extra utkik på ovan nämnda hållplatser från tidig måndag morgon och under förmiddagen.

- Vi vill att fler ska upptäcka möjligheten att  besöka spännande platser runt om i Gävleborg tillsammans med X-trafik i sommar. Därför har vi valt att göra något som vi aldrig tidigare har gjort förut, säger Peter Kollin.

Läs mer på http://sommar.xtrafik.se/
140528

Personer med förmånsintyg föreslås resa billigare med X-trafik

När den nya prisstrategin införs kommer X-trafik att kunna erbjuda 50 % rabatt på enkel- och 30-dagarsbiljetter till kunder som innehar förmånsintyg för sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning. Erbjudandet gäller resor helgfri måndag- fredag 9-14 samt 18- 04 och dygnet runt lördag, söndag samt helgdagar.

- Nu när vi tar en ny prisstrategi vill vi samtidigt göra det möjligt för fler att åka kollektivt, säger Eva Tjernström (S) landstingsstyrelsens ordförande.

-Den här gruppen har länge efterfrågat möjligheten att resa till bättre pris och det känns bra att kunna erbjuda fler att upptäcka fördelarna med att resa med X-trafik. Erbjudandet gäller vid tider då de flesta som pendlar inte reser vilket gör att vi då kan ta emot fler kunder. Det här är en viktig del i att skapa nya möjligheter där kollektivtrafiken är en självklar del i ett hållbart samhälle och ett livskraftigt Gävlebog, säger Peter Kollin, förvaltningschef för X-trafik.
140411

Hjärtstartare ombord på X-tågen

På X-trafiks alla tåg har det nu installerats hjärtstartare och det är tågägaren Transitio i samarbete med X-trafik som har gjort satsningen. Personalen som arbetar ombord har utbildats den här veckan
för att kunna assistera om någon kommer att behöva använda utrustningen.

- Det görs en miljon resor om året med X-tågen och de kör ganska långa sträckor, självklart ska det finnas hjärtstartare ombord, säger Mats Eklund på X-trafik. 

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Bara omkring 500 av dem överlever. Forskning visar att den som drabbas av plötsligt hjärtstopp och får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva.
Alla som har en smartphone kan ladda ned appen Rädda Hjärtat. I den kan man se var närmaste hjärtstartare finns, även om man inte är på X-tåget. I appen kan man kan också se hur hjärtstartaren används och hur man utför hjärt-lungräddning samt ger hjälp vid luftvägsstopp.
140326

X-trafik och Landstinget Gävleborg ligger bra till i nya jämförelser

X-trafik och Landstinget Gävleborg står sig väl i riket i de första öppna jämförelserna när det gäller kollektivtrafik. De nya jämförelserna ska utveckla kollektivtrafiken.

- Kollektivtrafiken är viktig för utvecklingen i länet. Vi arbetar för att fler ska välja kollektivtrafiken till jobbet eller utbildningen och då måste den hålla hög kvalitet. Då är det glädjande att X-trafik placerar sig så väl i jämförelserna. De öppna jämförelserna ska stimulera till ytterligare förbättringar för länsborna och de är ett bra verktyg, säger Eva Tjernström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

För första gången släpper SKL nu öppna jämförelser om kollektivtrafiken. Syftet är att stödja det regionala arbetet för att höja kollektivtrafikens kvalitet och effektivitet. SKL har gjort öppna jämförelser sedan 2006. Kommunerna och landstingen kan analysera sina resultat och se hur man ligger till i förhållande till andra inom samma område.
- Genom att jämföra oss med andra kollektivtrafikbolag får vi en bra utgångspunkt för att hela tiden blir bättre. Det vinner våra kunder på, säger Peter Kollin, förvaltningschef X-trafik.

Många väljer kollektivtrafik i Gävleborg
Kollektivtrafiken har en hög marknadsandel i Gävleborg. Det betyder att förhållandevis många jämfört med övriga riket väljer att resa med kollektivtrafiken istället för att ta egen bil, till exempel.

X-trafik ligger också bra till när det gäller nöjda kunder och nöjd allmänhet. När det gäller miljöperspektivet finns det förbättringspotential, bland annat när det gäller vilka drivmedel som används. Bara det att kollektivtrafiken har en hög marknadsandel i Gävleborg är dock en miljövinst i sig.
140305

Tillfälliga hällplatser i Gävle efter vattenläcka

Med anledning av den vattenläcka som uppstått i Gävle flyttar all norrgående busstrafik från N Rådmansgatan/Nygatan till Stora Esplanadgatan/Staketgatan.
Tillfälliga hållplatser sätts upp på Stora Esplanadgatan vid Gävle centralstation den 5 mars 16.00 och gäller tills vidare.
Information finns på xtrafik.se och skyltar informerar på plats. Arbetet med att laga läckan beräknas pågå till måndag 10 mars 24.00.
140211

X-trafiks marknadsandel ökar

Resultaten för den nationella undersökningen Kollektivtrafikbarometern visar att X-trafik ökar sin marknadsandel 2013 och ligger kvar på en femte plats i landet med 15,1 procent mot 14,6 procent under 2012.

– Det är väldigt glädjande att se att X-trafik ligger i topp strax efter de stora länen Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Uppsala, säger Peter Kollin förvaltningschef på X-trafik.

Resultatet för 2013 visar att 53 procent av allmänheten är nöjda med X-trafik. Hela 67 procent av våra kunder (de som reser minst ett par gånger i månaden eller oftare) är nöjda med X-trafik. På frågan om hur nöjd resenären är med den senaste resan ökar siffran till 82 procent av kundnöjdhet i länet. 

Kollektivtrafikbarometern är en branschgemensam kvalitets- och attitydundersökning som genomförts årligen sedan 1996. De som intervjuas i undersökningen är ett statistiskt urval av svenska folket mellan 15-75 år, både de som använder kollektivtrafiken och de som inte gör det. Totalt genomförs 2400 intervjuer varje år i länet.

Marknadsandelen definieras enligt Kollektivtrafikbarometern som kollektivtrafikens andel av det totala antalet motoriserade resor. Det mäts som antalet kollektivtrafikresor plus taxi dividerat med antalet kollektivtrafikresor plus taxi plus antalet privata bil- och moped/MC-resor (dvs. antalet kollektivtrafikresor/totala antalet motoriserade resor).
140123

X-trafik segrare i SM i telefoni och kundservice 2013

X-trafiks trafikupplysning tog för sjunde gången hem första priset i SM i telefoni och kundservice i klassen ”Resor och transport”.

Juryns motivering:

– 2013 års segrare i klassen Resor & Transport visar hög kvalitet och deras trivsamma serviceanda får samtalen att gå som på räls. Våra resmål må variera, men det är alltid hit vi vill ringa. Avgår med segern gör X-trafik!

Utnämningen och prisutdelningen ägde rum torsdag eftermiddag på Clarion Hotel i Stockholm.

- För oss är det väldigt viktigt att mäta hur våra kunder upplever kontakten med oss och genom att delta i denna tävling får vi ett kvitto på om vi ger våra kunder bra service. Det är jätteroligt att vi lyckats hålla ställningarna i den hårda konkurrensen och återigen vinna, säger Jenny Bergström, avdelningschef Kundservice på X-trafik.

Mer om tävlingen finns på www.smitelefoni.se
 
Senast ändrad 2023-08-21 10:17:52