Glad bussresenär

Nya hållbara resvanor!

För dig som reser mellan Gävle och Sandviken kan linje 41vara ett bra alternativ. Den går var tionde minut på morgonen och eftermiddagen under vardagar. Perfekt för dig som ska till jobbet, skolan eller någon fritidsaktivitet.​


Reser du på sträckan Gävle-Sandviken minst 10 dagar tur och retur per månad lönar det sig med 30-dagarbiljett. Dessutom reser du då obegränsat inom Sandvikens stad och hela Gävle kommun.

Lämnar du bilen hemma en dag kan du köpa en mobilbiljett i appen - en enkel resa på sträckan Gävle-Sandviken kostar 48 kr för vuxen. Köper du en periodbiljett för 30-dagar och reser 21 dagar per månad kostar resorna bara 51 kronor om dagen. 

Räkna ut vad din bilresa kostar idag


Miljö
Att resa med X-trafik är att vara klimatsmart - Alla bussar som körs åt X-trafik använder 100 procent förnybara drivmedel.

Sträckan Gävle-Sandviken är det största pendlingsstråket i länet. En bussresa Gävle-Sandviken med HVO* släpper ut ca 240 gram CO2 per person och resa. En mellanstor bil med fossila bränslen släpper ut ca 4600 gram CO2 för samma resa.

Räkna ut utsläpp för din bil.

* HVO är ett slags biodiesel producerad av förnybara råvaror.

Tips för dig som vill ändra dina resvanor.

  • Bestäm varför du vill ändra dina resvanor.
  • Bestäm hur många dagar i veckan du vill byta till kollektivtrafik.
  • Ta reda på vilken biljett som är bäst för dig.
  • Ladda ned X-trafiks app för att söka din resa och ha koll på var bussen är.
  • Ha tålamod med din nya rutin - nya vanor kan ta lite tid att vänja sig vid.

Investera i din hälsa och säkerhet
Du vet väl att du rör dig i snitt fyra gånger mer om man reser med kollektivtrafik än med bil? Risken att råka ut för en olycka är ungefär dubbelt så stor för bilister än vad den är för en bussresenär. 
Källa: Svensk Kollektivtrafik.

Här kan du inspireras av Elisabeths och Jörgens resvanor