Bussturer ställs in i Gästrikland


Sedan starten av det nya avtalet för regiontrafiken i Gästrikland den 10 december har det förekommit inställda turer i busstrafiken till följd av tekniska utmaningar.
 
I det nya avtalet är det 52 helt nya elbussar som ska köras. Sedan starten har det varit bekymmer med laddningen av bussarna, vilket resulterar i inställda turer i busstrafiken. X-trafik och trafikföretaget Transdev har arbetat med felsökning och vidtagit många olika åtgärder för att försöka komma tillrätta med besvären.
 
Ett besvär som kvarstår är att bussarna inte blir laddade till full kapacitet på depån utan går ut i trafik med för låg energinivå vilket innebär att de behöver laddas oftare än planerat. På grund av detta uppstår det brist på fordon och därför har vi tagit in extra HVO-bussar. Trots detta räcker fordonen ändå inte till och vi har därför valt att på förhand ställa in ett antal bussturer så att vi har möjlighet att informera våra kunder i förväg om vilka turer som ställs in. Utöver detta så kan det inträffa andra akuta saker som tyvärr gör att ytterligare turer kan behöva ställas in med kort varsel.
 
– Vi förstår att detta orsakar problem för våra kunder, vilket vi beklagar. Det pågår ett febrilt arbete med att få allting att fungera och vi hoppas att trafiken ska kunna köra som planerat inom några veckor, säger avdelningschef för X-trafik Andreas Eriksson.