Fria resor för ungdomar under sommarlovet


Inför sommarlovet 2018 får alla ungdomar i länet en sommarlovsbiljett att resa fritt på.

Erbjudandet gäller alla ungdomar i länet som är mellan 12-18 år eller som slutar årskurserna 6-9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller år 1 till och med näst sista året i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. För elever i specialskolan gäller erbjudandet även elever som slutar årskurs 10.

Biljetten gäller för resor dygnet runt med alla X-trafiks bussar, X-tåg, Tåg i Bergslagen samt UL:s bussar och Upptåg inom Gävleborgs län under perioden 16 juni-19 augusti 2018.

Det är regeringen som beslutat att ge statligt stöd för att finansiera detta för att tidigt etablera goda vanor hos ungdomar att resa hållbart. Syftet är också att underlätta för barn och ungdomar att resa kollektivt till och från sommarjobb och andra aktiviteter.Här hittar du frågor och svar om sommarlovsbiljetten:

När skickas biljetterna ut?
Biljetterna kommer att skickas hem till alla ungdomar ca en vecka innan de börjar gälla den 16 juni.

Vilka ungdomar får biljetter?
Erbjudandet gäller alla ungdomar i länet som slutar årskurserna 6-9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller år 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. För elever i specialskolan gäller erbjudandet även elever som slutar årskurs 10. I Gävleborg får även ungdomar i åldersspannet 12-18 år en biljett, dvs. alla ungdomar som är födda åren 2000 till 2006.

Hur gäller biljetterna?
De gäller för obegränsat antal resor, dygnet runt, med alla X-trafiks bussar, X-tåg, Tåg i Bergslagen samt UL:s bussar och Upptåg inom Gävleborgs län under perioden 16 juni-19 augusti 2018.

Är biljetten personlig eller kan man låna ut den?
Biljetten är personlig och får inte lånas ut till någon annan.

Hur gör man om biljetten är trasig eller tappad?
Om biljetten måste bytas ut vänder man sig till X-trafik för att få en ny. Anmälan av trasig/tappad biljett görs i första hand via ett formulär på hemsidan. Det går även bra att ringa Trafikupplysningen och uppge kortnummer, namn och adress så skickar vi ut en ny biljett inom fem arbetsdagar. Under tiden får du själv bekosta resorna. Biljetterna kan inte bytas ut på ett kundcenter. 

Har du en skolbiljett eller Ung i-biljett?
Har du sedan tidigare en skolbiljett eller en Ung i-biljett sparar du den för att använda igen när skolan startar till hösten.

Hur gör jag om jag har en årsbiljett?
En årsbiljett kan inte pausas. Betalar du din biljett via autogiro och vill avsluta den måste du meddela oss det skriftligt. Uppsägningen ska ha kommit in till oss senast den 18:e i månaden innan du önskar avsluta din årsbiljett, läs mer här.

Välkommen ombord!