Signallampor höjer trafiksäkerheten i höstmörkret


För att förbättra för bussresenärer och förare har Trafikverket och Region Gävleborg monterat solcellsdrivna signallampor på 33 hållplatser med väderskydd efter väg 301 och väg 50 (busslinje 100) mellan Edsbyn och Glössbo. Etappen är en försökssträcka som kommer att utvärderas efter vintern. Faller utvärderingen väl ut kan belysningen komma att utökas till flera delar av länet. Investeringen av lamporna har bekostats av Trafikverket och X-trafik sköter driften av dem.
Så syns du i mörkret
Årligen delar X-trafik ut 30 000 reflexer till sina kunder ombord på bussarna för att de ska synas bättre vid hållplatsen. Signallamporna förstärker synligheten ytterligare.
Som resenär tänder du signallampan genom att trycka på en knapp inne i väderskyddet, lampan blinkar då i fem minuter och signalerar till bussföraren att stanna.
- För att öka synligheten är reflex eller reflexväst att rekommendera. Väntar du på bussen kan du även hålla lampan på din mobiltelefon tänd och i rörelse, då syns du som bäst, tipsar Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik.

Naturligtvis ska förarna fortsätta att vara uppmärksamma vid alla hållplatser, oavsett om de är utrustade med en lampa eller inte.